RUNOILIJAN TYÖKALUPAKKI

Christine Hammar
10.4.2024

Uudenmaan Kirjoittajat ry järjestää vuoden 2024 ensimmäisen kirjoittajakurssin Helsingissä La 27. – Su 28.4.2024. Kurssilla paneudutaan runon kirjoittamiseen.

Aika: lauantai 27.4.24 klo 11.00—16.00 ja sunnuntai 28.4.24 klo 9.00—13.00.

Paikka: Tapulin Asukastila, Kämnerinkuja 4, 00750 Helsinki https://www.facebook.com/tapulinasukastila/

Kurssin ohjaaja:
Kirjailija, toimittaja, kustantaja Tommi Parkko.
Tommi Parkko on runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja ja hän vetää käännösrunoutta julkaisevaa kustantamoa. Parkko sai joulukuussa 2020 Suomen arvostelijain liiton Kilon punnuksen ansioistaan runouden edistäjänä. Hän on opiskellut teoreettista filosofiaa, estetiikkaa ja kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa sekä informaatiotutkimusta Tampereen yliopistossa. Hän on toiminut myös Varsinais- Suomen taidetoimikunnassa läänintaiteilijana.

Osallistujamäärä: Kurssille voidaan ottaa enintään 12 kirjoittajaa. Vähimmäismäärä osallistujia on 7. Jos ilmoittautujia on vähemmän, ei kurssia voida järjestää.

Kurssin hinta: 90,00 euroa/hlö.

Ilmoittautumiset: uudenmaan(at)gmail.com viimeistään 15.4.2024.

Maksu: kun ilmoittautuneiden määrä toteutuu, lähetetään ilmoittautuneille sähköposti, jossa maksutiedot.

Kurssin sisältö:
Kurssilla paneudutaan runoilmaisuun niin, että kurssi soveltuu sekä aloittelevalle runon kirjoittajalle että edistyneelle.

Runo voi olla tunteen ilmaisua, se voi perustua havaintoihin tai omiin kokemuksiin. Kurssi korostaa runouden monipuolisuutta ja erilaisten runouden keinojen moninaisuutta.

Ei ole yhtä ainoaa tapaa kirjoittaa runoa. Merkityksellisyyden tavoittelu on runoudessa keskeistä. Tämän voi tehdä monella tapaa.

Kurssin opetusmateriaalina on Tommi Parkon kirjoittama Runouden työkalupakki (Avain 2021). Kirjaa voi lainata kirjastoista tai ostaa kirjakaupoista / verkkokirjakaupoista.

HUOM! Kirjan voi halutessaan ostaa myös ohjaajalta kurssin aikana.

Runoilijan työkalupakki ilmestyi 2020. Siitä on juuri tullut uusittu painos. Teos tutustuttaa lukijan runoilijan työkalupakkiin — kuvallisuuteen, rytmiin, puhujuuteen ja visuaalisuuteen. Aiempaa enemmän painotetaan runouden merkityksellisyyttä ja tuoreutta. Teos haastaa rikkomaan totuttuja ajatuksia runoudesta ja sen kirjoittamisesta. Se avaa runoutta myös lukijoille. Kirja soveltuu sekä kurssikirjaksi että itseopiskeluun. Luovan kirjoittamisen yliopisto-opinnoissa se kattaa lyriikan perus- ja aineopinnot. Runoilijan työkalupakki on hyödyllinen kirja, mikäli on kiinnostunut sukeltamaan runoon pintaa syvemmälle.

Kulkuyhteydet:

Kulkuyhteydet Tapulikaupunkiin / Puistolaan ovat hyvät niin junalla, busseilla kuin henkilöautollakin. Parkkiongelmia ei ole. Asukastila on esteetön ja lyhyen kävelymatkan päässä asemalta.

Junat: Helsingin Rautatieasemalta lähtevät (raiteet 1–8, Kerava via Malmi-Tikkurila) junat I, K, P ja T pysähtyvät Puistolan asemalla. Ks. HSL-lähiliikenteen aikataulut https://www.hsl.fi/.

Aluelippu AB.

Bussit: Ainakin bussi 75 ajaa Rautatientorilta Puistolan asemalle ja Puistolan asemalta laiturilta 13 Rautatientorille. Katso HSL:n aikataulut https://www.hsl.fi/

Aluelippu AB.

 

Lisätietoa: https://rautatieasema.info/puistola/

Tapulin Asukastila sijaitsee kävelyraitin varrella, entisessä liiketilassa, jonne on esteetön pääsy. Paikalle on n. 9 minuutin kävelymatka/ 3 minuutin ajomatka Puistolan rautatieasemalta.

Asukastilassa on keittiö. Lähellä asukastilaa on mm. Alepa ja K-market. Puistolan aseman vieressä on Pizzeria ja kirjasto. Parkkipaikkoja löytyy liikkeiden läheltä ja katujen varsilta.

 

Lisätietoja:

toimitus.elias@outlook.com