04.09.2013 Raija Hautala: Lähtö

Menneisyys hukassa

Tartuin mielenkiinnolla eteläpohjalaissyntyisen, nykyään Lahdessa vaikuttavan Raija Hautalan esikoisteokseen Lähtö. Suku- ja historiantutkijana mielenkiintoni kohdistuu hyvin usein teoksiin, joissa tarkastellaan henkilöhistoriaa, muistoja ja tunnelmia lapsuudesta nykyaikaan. Vaikka Hautalan romaanissa fakta ja fiktio vuorottelevat, lukijan ei tarvitse sillä kuitenkaan päätään vaivata.

Hautalan kirja ei ole helppo eikä ainakaan kevyt lukukokemus; genreksi on laitettu psykologinen trilleri. Tarina soljuu mallikkaasti ja juonen tai oikeastaan juonien kuljetus on taidokasta ja uskottavaa. Suomen kieli on ihailtavan tarkkaa ja sujuvaa, ammattimaista. Vaikka aihe liittyy menneisyyteen ja osaksi suvun tapahtumiin, ollaan kuitenkin niin kiinni nykyajassa, ettei paremmasta väliä. 

Se, että kirjassa liikutaan eri vuosikymmenillä, eri maissa ja jopa eri maanosissa, ei haitannut minua pätkän vertaa. Takaumat on sijoitettu taitavasti eikä minulle missään vaiheessa tullut sekavuuden tunnelmaa, niin luontevia ne ovat. Hautalalla on varmaankin ollut todellinen vimma tätä teosta kirjoittaessaan. Sellainen tunne minulle välittyi rivien välistäkin. Kirja on lastattu suurilla aiheilla, mutta missään vaiheessa ei tule päälle liimatun makua. 

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä Hautala seuraavaksi julkaisee, koska häneltä on haastattelujen mukaan tulossa jotakin uutta. Toivottavasti LÄHTÖ saa jossakin vaiheessa jatkoa, sen se on ansainnut.

Mauri Jussila

 

Lähtö

Raija Hautala

Mediapinta, 2013, 210 sivua

Raija Hautala: Lähtö