29.10.2012 Selja Ahava: Eksyneen muistikirja
Annan elämän pirstaleet
Ruusukummun vuodeosaston Anna elää tyytyväisenä päiviään ja palaa toisinaan menneisyyteen, niin kuin se olisi tässä ja nyt.
Jo romaanin alussa Selja Ahava tuo hyvin esille Annan pirstaloituneen muistin ja kuinka vuodet ovat hajonneet hänen käsiinsä kuin peilin sirpaleet. Näistä sirpaleista muodostuu Annan elämä. Lukijan mielenkiinto herää: mitä hän on elämässään kokenut?
Kun pääsee kirjan puoliväliin, tuntuu kuin kulkisi aikakoneella. Anna elää monessa ajassa yhtä aikaa. Edesmenneeseen mieheensä Anttiin hän tutustui jo kansakouluaikoina. Heillä on ollut yhteisiä kokemuksia. He polttivat tupakkaa salaa sähkömuuntajan takana, heillä oli yhteisiä ystäviä ja he tunsivat samoja perheitä. Yliopistoon päästyään he menivät naimisiin. Kuvaus luonnosta ja säiden voimasta sekä intensiivinen yhdessäolo mökillä saaressa meren äärellä havahduttaa lukijaa. Kerronta on konkreettista, ja siitä tulee selkeä kuva lapsettoman Annan historiasta. Parin lapsettomuus on Antille asia, josta ei puhuta.
Myös tapahtumat Lontoossa ovat kiehtovia. Anna seikkailee siellä ystävänsä Thomasin kanssa, tosin jääden tämän kavereiden varjoon – ei pääse aina mukaan heidän menoihinsa. Lontoossa Annalle muodostui kuitenkin oma elämä.
Tämä esikoisteos on erittäin hyvin kirjoitettu. Selja Ahava on luonut täydellisen romaanihenkilön, jonka elämään on helppo uppoutua, ja lukijalle selviää, ettei elämä mene aina niin kuin sen on suunnitellut.
Tarina ei ole pelkästään Annan muistikuvia. Kirjassa käydään läpi hänen elämänvaiheitaan, ja lukijalle aukeaa se maailma, jossa Anna on elänyt.
John Kiviranta