9.4.2015 Katariina Aaltonen: Ädin 365 toivon päivää

Katariina Aaltosen omaan päiväkirjaan perustuva, ilman krumeluureja ja omaäänisesti kirjoittama tarina pitää lukea ainakin pari kertaa. Luin kolme kertaa. Tarina kertoo rehellisesti ja kaunistelematta äidin tunteista pojan sairastuessa vakavasti. Lukukertojen aikana nousivat omat pelkoni pintaan.

Jos tämä tapahtuisi omalla kohdallani? Jos joku lapsistani sairastuisi vakavasti? Jos menettäisin jonkun lapsistani?
Jaksaisinko?

 

”Yössä äiti valvoo, äiti valvoo

Huolet seuranaan, missä poikansa vain

Kulkee, suojelusta rukoillaan”

 

25-vuotiaan Vilin vakava sairaus leijuu koko tarinan yllä mustana pilvenä, mutta kaikesta huolimatta arkipäivän pitää sujua. Ei saa jäädä tuleen makaamaan.

Äidin vesijumpat ja perhejuhlat kulkevat yhä tihentyvien sairaalakäyntien rinnalla. Juhlitaan pojan syntymäpäivää ja valmistumista sähkövoimatekniikan insinöörksi. Riemuitaan hyvistä tutkimustuloksista. Raivostutaan KELA:n virkailijalle, jonka mielestä vakavaan sairauteen tulee varautua säästämällä lääkärikuluihin. Pelataan vaihtarileikkiä Jumalan kanssa: ota isäni, ota äitini, kunhan vain parannat poikani!
Ja toivotaan.

Kun lääkäri sitten murskaa toivon kokonaan, itkevät niin poika kuin äitikin.

 

Arkipäivän tapahtumien keskellä tarinan jännite nousee melkein huomaamattomasti lopun Crescendoon. Kun rivien väliin kirjoitetun lisääntyvän pelon alkaa aistia, alkaa itsekin pelätä. Taudin eteneminen ja pelon lisääntyminen on huomioitu myös kirjan ajatuksella tehdyssä taitossa, jossa harmaat solut sivu sivulta lisääntyvät. Ilon hetkiä kuvaavat kirjan takakannen kivikossa loistavat punaiset virvoitusjuoman - pojan lempijuoman - korkit. Kannen suuri auringonkukka - pojan lempikukka - loistaa valoa.

Vaikka tarina kertoo toivosta, pelosta ja luopumisesta se ei ole nyyhkytarina. Näin voi käydä kenelle vain. Eikä siihen voi varautua.

 

”Yössä äiti valvoo, äiti valvoo

Aamuun saapuvaan syliin muistonsa

Vain sulkee, luopunut ei kuitenkaan”

 

Christine Hammar

* * * * *

Katariina Aaltonen:

Äidin 365 toivon päivää

Reuna Oy

Kannen sunnittelu ja taitto: Gravision Oy

ISBN 987-952-7028-07-0

135 sivua

Kirjailija lahjoittaa kirjansa tuotoista 1 eur/kirja Syöpäsäätiölle.

 

”Äiti valvoo.”

Laulu: Kari Tapio. Sävel ja sanat: Ilkka ”Ile” Vainio ja Mika Toivanen.
Säkeiden käyttölupa: Saarnikustannus Oy/Ilkka Vainio

 

Lue lisää >>

 

Äidin 365 toivon päivää