27.11.2021 Iltasoitto: Lempin ja Viljon tarina – Marjo Ojalammi

Iltasoitto: Lempin ja Viljon tarina – Marjo Ojalammi
ISBN-13: 9789526941578

Luin Marjo Ojalammin kirjoittaman viehättävän kirjan ILTASOITTO, alaotsakkeenaan Lempin ja Viljon tarina.


Kirja on kovakantinen, paksuudeltaan 192 sivua, Bod:n valmistama, Bona Animan kustantama ja kirjailijan itsensä taittama.


Kannessa kuvat kahdesta vanhuksesta nykyajassa ja nuoresta lääkintälotasta ja nuoresta sotilaasta sotavuosilta.


Kirja alkaa miehen kuvauksella siitä kuinka kaunis nainen saapuu hänen luokseen ja rakkaus
roihahtaa. Sitten pienissä lauseissa annetaan ymmärtää, että kyseessä on miehen ikäinen, vanha
nainen rollaattoreineen, kunnan terveyskeskuksen sairaalassa ja asusteissa. Miten kauniisti kirjailija kuvaakaan miehen rakastuneisuutta, niitä sivuja on luettava toiseenkin kertaan.


Ja sitten seuraa näiden kahden, Viljon ja Lempin muistoja sotavuosilta, Viljon haavoittumista, ja heidän tutustumistaan. Sen jälkeen Lempin, nuoren naisen tuntemuksia, tämän kohdatessa haavoittuneita ja kärsiviä sotilaita ja lopulta myös kuolevan veljensä.

Kirjassa on kirjeenvaihtoa niin Viljon ja Lempin välillä, kuin myös kummankin omien omaisten välillä. Niissä on aidosti tuotu esiin niin tapahtumia ja elämää rintamalla, kuin kotirintamallakin.

Viljo on juutalainen ja Lempi Pohjanmaalta luterilainen. Kirjeissä käydään kummallakin puolella keskustelua eri uskontokuntaan kuuluvan ihmisen mahdollisesta sopivuudesta perheeseen ja sukuun. Kirjailija luo Viljolle ja Lempille onnellisen yhteisen elämän, mutta tarina pääseekin yllättämään lukijan. 


Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se herättää ajattelemaan sotaa nuorten sotilaitten ja lottien kannalta. Kirjan kieli on kaunista, tekstiä on miellyttävä lukea.

Kirjan viimeiset sivut ovat sekä lähdeluetteloa, josta halutessaan saisi lisävalaistusta asioihin ja aikakauteen, että luettelo kirjailijan aikaisemmasta tuotannosta.


Ulla Welin