26.11.2012 Kalaharin aamunkoitto
Kalaharin aamunkoitto – Miten ihmisestä tui ihminen
Tähän on tultu – mistä ja miten?
On jo aikaa kulunut siitä, kun ihmisen ja apinoiden sukuhaarat erosivat. Seitsemän miljoonaa vuotta, sanoo ruotsalainen kirjailija ja toimittaja Lasse Berg. Hän ei ole sitä keksinyt, vaan tiedeyhteisö päätynyt oivallukseen pengottuaan maita ja mantuja, tutkailtuaan löydettyjä luita, elämisen jälkiä ja kalliomaalauksia.
Tehtävä ei ole ollut helppo, sillä jäännöksiä esi-isistämme, apinoiden esi-isistä ja heidän esivanhemmistaan on vähän ja hajallaan. Ainakaan meille säilyneitä päiväkirjoja nämä muinaiset eivät pitäneet. Varsinkaan mitään johdonmukaista linjaa varhaisten ihmisten vaiheista ei ole löydettävissä. Johtopäätökset on jouduttu tekemään erilaisista, suhteellisen vähäisistä ja hajallaan olevista todisteista. Tulevat löydöt voivat johtaa uusiin johtopäätöksiin. Mutta nyt mennään näillä, mitä on.
Lasse Berg on tiivistänyt 25 vuoden tutkimustyönsä luettavaan muotoon. Lähinnä hän siis on tutkinut, mitä tutkijat ovat saaneet selville ja koonnut sitten kirjansa sen perusteella.
Kun keskustellaan maahanmuuttajista, on hyvä muistaa, että niitä me kaikki olemme. Esi-isämme ovat nykytietämyksen mukaan peräisin pienestä ihmisryhmästä, joka eli Afrikassa noin 200 000 vuotta sitten, ja jonka jälkeläisiä elää siellä edelleen, ja kaikkialla Maapallolla. Pieni joukko lähti Etiopiasta Arabian niemimaalle noin 80 000 vuotta sitten – ja tästä ryhmästä juontuvat kaikki ei-afrikkalaiset kansat, jotka levittäytyivät ympäri maailmaa. Luvut ovat arvioita, joilla on tapana täsmentyä, kun saadaan uutta aineistoa.
Lasse Berg on tavannut varsin alkuperäisessä muodossa eläviä yhteisöjä muun muassa eteläisessä Afrikassa, Kalaharin laitamilla. Mutta ei riitä, että tutkitaan erilaisia yhteisöjä, on tutkittava myös aivojamme. Aivoissamme toimivat edelleen samat mekanismit, jotka saivat muinaiset ihmiset kokemaan uskonnollisia aistimuksia, joita he sitten kuvasivat kalliopiirroksiin ja -maalauksiin.
Ihmiset muodostivat yhteisöjä, jotka perustuivat toisten auttamiseen, jatkuvaan kanssakäymiseen ja yhteisiin rituaaleihin. Niiden ansiosta laji säilyi ja kykeni kehittämään keinot selviytyä yhä vain suuremmin joukoin. Mutta toki se vei aikansa, ja opittavaa on uudestaan ja edelleen.
Lasse Berg
Kalaharin aamunkoitto – Miten ihmisestä tuli ihminen
Suomentanut Riikka Toivonen
Into Kustannus, 2012, 316 sivua
Jorma Hyvönen