SYKSYN 2021 Kirjakahvilat

Vallilan kirjasto 14.9.2021 Maija Ahlqvist ja Lauri Vanhala
Vallilan kirjasto 14.9.2021 Henri Hirvenoja
Vallilan kirjasto 28.9.2021 Hanne Dahl (Anne Syrjä) ja Timo Saarto
Vallilan kirjasto 5.10.2021 Timo Sandberg
Vallilan kirjasto 19.10.2021 Pauliina Susi (kuva Milla von Konow / Tammi)
26.10.2021 Arabaianrannan kirjasto Pentti Salmela
9.11.2021 Vallilan kirjasto Olli Sarpo
30.11.2021 Arabianrannan kirjasto Hannu Niklander
Hannu Niklander: Uudesta maailmasta
Hannu Niklander: Tyhjää toimittamassa
Hannu Niklander: Nuoriherra

14.9. Kirjailijavieraina olivat Vallilan kirjastossa runoilijat Maija Ahlqvist ja Henri Hirvenoja. Maijaa haastatteli Lauri Vanhala ja Henriä Jorma Hyvönen.

Maija on kirjoittanut pitkän aikaa runoja ja esiintynyt erilaisissa tilaisuuksissa Hän osallistui Uudenmaan Kirjoittajien Antologia 2019 – Lyhytproosaa ja runoja kokoelmaan. Se julkaistiin Ukirin 50-vuotisen toiminnan kunniaksi. Tulioranssi on hänen esikoiskokoelmansa. Maijan taidenäyttely oli samaan aikaan kirjaston Galleria Kajavassa.

Crescendo – Runoja arkeen & juhlaan on Henrin viides kokoelma. Hän on kokenut lavarunoilija, joka esiintyy kotinsa läheiseyysä kahvilassa ja eri lavarunotapahtumissa. Crescendo ja sen edeltäjä Diminuendo sisältävät käyttörunoutta erilaisiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin.

28.9. Vallilan kirjastossa Hanne Dahl eli Anne Syrjä ja Timo Saarto kertoivat kirjoistaan ja haastattelivat toisiaan.

Hanne Dahlin pääasiassa Hauholle sijoittuvat dekkarit ovat edenneet seitsemänteen kirjaan, joka on Ryöstetty elämä. Hauholaisten rikosten selvittelyjen keskeinen paikka on jälleen Hellevin täysihoitola.

Timo Saarron uusin kirja on Pimenevässä kaupungissa. Historiallinen dekkari vie lukijan kolmen edeltäjänsä tavoin Helsingin kaduille ja kujille itsenäisyytemme ensivuosikymmeniin. Tällä kertaa eletään aikaa talvisodan alla, jolloin tapahtuu rikos, jonka jäljet johtavat kauemmas menneisyyteen.

 5.10. Vallilan kirjastossa Timo Sandberg kertoi Desantista. Se on hänen Otso Kekki -sarjansa kuudes kirja. Se sijoittuu jatkosodan vaiheisiin, jossa Kekki tutkii Lahden keskustassa tehtyä kranaatti-iskua ja osallistuu desanttijahtiin. Desanttina toimii vanha tuttava, joka on joutunut vankipataljoonan kanssa eturintamalle. Sodankin aikana Reunan palstan väki elää elämäänsä sinnitellen kohti parempia aikoja.

19.10. Vallilan kirjastossa Pauliina Susi. Hän on tehnyt tietokirjan Yksityisetsivä varjo kannoillasi – Tietoteos Suomen salamyhkäisimmästä ammatista. Hän on haastatellut eri aikoina toimineita ja edelleen toimivia yksityisetsiviä. Tuloksena on kirja, joka sisältää onnistuneita ja myös pieleen menneitä toimeksiantoja. Samalla esiin nousee alan kehitys kuluneina vuosikymmeniä.

26.10. Kirjakahvilassa (Huomaa: Arabianrannan kirjastossa) ovat vieraana Uudenmaan Kirjoittajien kirjoituskilpailussa palkitut. Samassa tilaisuudessa haastatellaan Pentti Salmelaa hänen kirjastaan Sankareita ja sankareiden varjoja.

9.11. Vallilan kirjastossa Olli Sarpo ja hänen kirjansa Vajantoja. Nimi tulee kieliopista, ja termi kertoo jonkun tai jonkin puuttumista kuten koiratta, talotta, kirjatta  jne. Leikittelevä, viisas ja hauska lyhytproosateos jatkaa Ollin aiempia ”kielioppikirjoja” Olemisen tapaluokkia ja Sisäolennoista.

23.11. Eija Tuomela kertoo romaanistaan ReHELLinen sauna. Se on rikosromaani, joka tapahtuu ympäri maailmaa, mutta päähenkilö asuu Yhdysvaltojen Michiganissa, Kalevan kaupungissa. Tarinan monella henkilöllä on jokin yhteys suomalaisuuteen.

30.11. Hannu Niklander kirjailijavieraana Arabianrannan kirjastossa klo 17.00

Niklander kertoo romaaneistaan Nuoriherra ja Tyhjää toimittamassa, jotka ovat ensimmäiset osat hänen moniosaisesta sarjastaan, jotka kertovat hänen isänsä Weion tarinaa. Kolmantena kirjana on mukana hänen matkaesseekirjansa Uudesta maailmasta.

Uudesta maailmasta (2021, Robustos)

Uudesta maailmasta on lämmin ja ihmistä ymmärtävä tarkkakatseinen matkaesseiden kokoelma, jossa kirjailija Hannu Niklander johdattaa lukijansa mm. Kanadan, Yhdysvaltojen ja Karibianmeren saarten kulttuurihistorian ja elämän äärelle.
Matkoillaan Niklander vierailee myös samoilla paikoilla, missä hänen isänsä kävi 90 vuotta aiemmin.

Tyhjää toimittamassa (2020, Robustos)

Toiveikas 1920-luku on juuri vaihtunut mustavalkoisempaan 1930-lukuun, kun nuori aktiiviupseeri Weio yrittää löytää paikkansa maailmassa. Vastavakoilijan pesti kestää vain hetken, eivätkä urheilu, iloisen kaveripiirin keskipisteenä loistaminen, sukurakas kyläily, postimerkkeily tai musiikkiharrastus auta suunnan ottamisessa. Tuurijuoppous ja naisseikkailut vain vauhdittavat loivaa alamäkeä.

Nuoriherra (2019, Robustos)

Suomen itsenäistyminen ja sotavuosi 1918 on lyseolaiselle Weiolle jännittävien tapahtumien sarja. Lapsisotilas selviää Helsingin valtauksesta vammoitta, mutta muutaman järkyttävän kokemuksen rikkaampana. Rauhan tultua alkaa hahmottua paitsi uuden valtion, myös Weion tulevaisuus. Kaupungin ja maaseudun erilaiset houkutukset sekä liike-elämän ja taiteen välinen ristiveto antavat ajattelemisen aihetta ja mahdollisuuksia.
Tulevaisuudessa häämöttää ura kartanonherrana Vihdissä. Siihen valmistautuminen vaatii sotaväen lisäksi opintoja ja matkan mm. Kanadaan sedän luo. Matka Yhdysvalloista Kanadaan ei suju suorinta ja helpointa reittiä, ja Weio saa huomata, ettei Amerikassakaan kaikki ole pelkkää menestystä.
Vähitellen 1920-luvun optimismi alkaa säröillä ja lopulta tulevaisuus saa yllättäen uuden suunnan.

Hannu Niklander asuu Karkkilassa ja Vihdissä. Hän on julkaissut useita romaaneja, novelli- ja runokokoelmia sekä matkakirjoja. Hän sai kirjallisuuden valtiopalkinnon vuonna 1999 ja on Kainuun kirjallisuuspalkinnon voittaja 2014.

Haastattelijana Jorma Hyvönen.