KIRJAKAHVILAN SYKSY VAUHDISSA!

Ville Kaarnakari Kirjakahvilassa 8.9.2015

Uudenmaan Kirjoittajien Kirjakahvilan syksyn ensimmäinen vieras oli Ville Kaarnakari. Hän kertoi romaanistaan Hakaristin leimaama – Suomalaisen SS-soturin tarina sekä yhdessä Kyösti Pietiläisen kanssa kirjoittamansa ja Pietiläisen muistelmiin perustuvasta romaanista Legioonalainen Peters Nosunluurannikolla.

 

Kaarnakari on tarkka ja sujuva kertoja niin kirjoittajana kuin puhujana. Niinpä yleisö sai kuulla jännittävien kirjojen taustoista, tilanteesta jossa joukko nuoria miehiä valtiovallan salaisella myötävaikutuksella liittyi silloisen suurvallan riveihin ennen kuin Suomi liittyi sotaan Saksan rinnalla.

 

Romaani etenee kahdella tasolla: heinäkuussa 1961, jolloin joukko entisiä aseveljiä kokoontuu muistamaan menneitä vaiheita ja tovereita sekä toukokuusta 1941 alkaen, jolloin Saksaan lähtevät värväytyivät, aina huhtikuuhun 1945, jolloin kirjan päähenkilö joutui Valtiollisen poliisin pidättämäksi – ja kuinka siinä sitten kävi.

 

Kirjailijaa haastatteli Jorma Hyvönen.

Kari Varvikko Kirjakahvilassa 22.9.2015

Toisena vieraana oli Kari Varvikko, jota haastatteli Jussi Särkelä. Aiheena oli Varvikon muistelmien toinen osa Älykääpiöitä ja Hengen jättiläisiä.

 

Varvikko ja Särkelä kiersivät monissa tilaisuuksissa jo muistelmien ensimmäisen osan merkeissä (Kääpiöitä ja jättiläisiä) ja ovat jatkaneet toisenkin osan merkeissä. Tämä yhteiselo näkyy herrojen mehevässä keskinäisessä nokittelussa ja sanailussa, mikä toteutui hyvinkin veljellisessä hengessä. Ja sitten me naurettiin.

 

Varvikon muistelmat koostuvat lyhyistä luvuista ja kappaleista. Kielikin on sujuvaa, onhan ammattitoimittaja ja kirjailija asialla. Tarinat ovat pääasiassa hauskoja, joskin tarvittaessa myös vakavia sekä aikaansa ja ihmisiään luotaava.

TaoLin Kirjakahvilassa 13.10.2015

Oli tiistai ja lokakuun 13. päivä, kun Kirjakahvilassa oli vieraana 17 vuotta sitten Suomeen muuttanut kiinatar TaoLin, jota haastatteli John Kiviranta.

TaoLin kirjoittaa suomeksi, ja hyvin  kirjoittaakin. Hänen kielensä on kaunista.

Opiskellessaan suomea ja Suomen kulttuuria monista muista maista tulleiden uusien suomalaisten kanssa, hänen opettajansa totesi eräästä TaoLinin kirjoittamasta tehtävätekstistä: ”Sehän on runo!”

Voi sanoa, että se avasi tulevan kirjailijan silmät.

– Kieli tulee ihmisen sisältä, TaoLin sanoo. – Kuljen omaa tietäni. Olen vain oma itseni.

Siinäpä ajateltavaa meille kirjoittajille. Sekä haastateltava että haastattelija lukivat kirjailijan tekstejä. TaoLin on mainio omien runojensa tulkki, jota kuulimme viime keväänä Runoillassamme ja saamme kuulla taas 8.12.

Nyt aiheena olivat romaanit Suomen taivaan alla ja Sininen maa sekä runokirjat Tuhat syytä lentää ja Teen kuiskaus. Työn alla kirjailijalla on novellikokoelma.

Seuraava Kirjakahvila on jo ti 20.10.2015 klo 18.00–19.30.

Silloin vieraina ovat professorit Juhani Suomi ja Pekka Visuri. Heitä haastattelee Pentti Peltoniemi. 

Tervetuloa!

Tekstit ja kuvat: Jorma Hyvönen