01.10.2010 Tommy Taberman: Runot 1970-2010
Tommy Taberman: Runot 1970-2010
Tommy Tabermann elää nyt enkelinä
Tommy Tabermann, kansanedustaja, toimittaja/kirjailija ja runoilija, kuoli 1. heinäkuuta 2010. Haastattelin häntä muun muassa vuonna 1987, jolloin runoilija oli kirjoittanut proosakirjan Kerubin narsistisesta peilistä ja unimaailmasta.
Mies oli sitä mieltä, että hänen aikansa rakkauden pehmeänä enkelinä oli ohitse. Vastedes hänen äänensä on erilainen; se ei enää ole hellä ja eroottinen vaan luja ja eroottinen. Runoilija säilytti loppumetreille lempeytensäkin vaikka yhteiskunnalliset haasteet vaativat myös lujuutta. Viime vuosina hän oli Suomen eroottisin ja eniten myyty runoilija.
Nyt Tommyn ikuisuus jatkuu edelleen kuitenkin pehmeänä enkelinä.
Uransa alkuaikoina Tommy ei kaikilta kollegoiltaan aina tunnustusta saanut, mutta yli 40 vuoden tuntemuksen pohjalta uskallan sanoa, että kirjoittajana hän oli lahjakkuus, joka pystyi kertomaan tunteensa lyhyesti ja tiiviisti – mitään kuitenkaan pois jättämättä. Tuo Kerubikin oli itse asiassa runollista proosaa, mikä ylsi rakastelusta kirjailijan kuuluttaman erotiikan tasolle.
Tutustuin Tommyyn ollessani toimittajana Suomen Sosialidemokraatissa vuonna 1966. Silloin hän myi lehteen ensimmäisen kulttuurijuttunsa. Demarin kulttuuritoimittajana oli tuohon aikaan itsekin tunnetuksi ja tunnustetuksi runoilijaksi ja kääntäjäksi nouseva Pentti ’Ritsa’ Saaritsa sekä kohta hänen jälkeensä pitkäaikainen kulttuuripiireissä arvostettu toimittaja Risto Hannula.
Muistan Tommyn hiukan arkana ja ujonakin kaksikymppisenä, toimittajana joka viihtyi meidän muiden nuorten kirjoittajien, toimittajien ja taiteilijoiden kanssa niin Kosmoksessa kuin työn puitteissa erilaisissa tiedotustilaisuuksissa.
Sittemmin rakkauden ja eroottisuuden apostoliksi kutsuttu nuorukainen ei ollut vielä julkaissut yhtään kirjaa, sillä ensimmäinen runokirja Ruusuja Rosa Luxemburgille ilmestyi 1970. Tuon vuoden jälkeen Tommy yritti sadoissa runoissaan löytää kielen fyysisen kosketuksen pelon ja itsetunto-ongelmien poistamiseksi.
Aina hän ei tässä onnistunut, mutta tulevat vuodet korjasivat puutteen.
Alkuaikoina, siinä vaiheessa kun runoratsu rupesi korskumaan, herkkää miestä selvästi vaivasi jonkinlainen alemmuuden tunne. Hän ilmeisesti koki, usein aivan oikein, että hänen runojaan ei arvostettu. ’Kovien miesten’ joukossa ’lepertelevää’ rakkausrunoilijaa ehkä hieman pidettiinkin poikkeavana. Olihan Pentti Saarikoski omalla tavallaan ylivertainen ja muuten vain julkisuuden eroottisuudessa Esa Saarinen taisi vetää pinnat kotiin.
Harvapa taisi uskoa, että tuosta itseään hakevasta pojasta kasvaa paitsi tunnustettu kirjailija, Uutisvuodon sanaseppo, runoileva vaikuttaja kansakunnan kaapin päälle.
Toivon Tommyn nukahtaneen onnellisena johonkin mikä on enemmän kuin unta. Edessä on vielä se aika, jolloin hänen runonsa ja rakkautensa arvioidaan uudelleen.
KARI VARVIKKO
Tommi Tabermannin tuotannosta Gummeruksen sivuilta.