24.11.2012 Martin Markkinat Kaapelitehtaalla

Evelin Ilves

Martin markkinoilla kulttuuria, ruokaa – ja markkinat


Kalenterin mukaan Martinpäivä on 10. marraskuuta, mutta suomalais-virolaista Martin markkinoita vietetään hiukan myöhemmin, tänä vuonna 24.–25.11. Sen järjestävänä seurana toimii Tuglas-seura yhteistyökumppaneineen ja paikkana on Helsingin Kaapelitehdas. Kyse on kulttuuritapahtumasta, jossa kirjallisuudella on merkittävä rooli – ja markkinoilla.

Martinpäivä on vanha pakanallinen juhla, jota moni hanhi on viettänyt juhlapöydässä päätään lyhempänä. Kyse on sadonkorjuujuhlasta, kekristä, johon katolinen kirkko on liittänyt pyhän Martin legendan, roomalaisen sotilaan, joka leikkasi viitastaan puolet kerjäläiselle ja ryhtyi lähetyssaarnaajaksi.

Tänä vuonna markkinoilla esiintyi myös Evelin Ilves, Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen puoliso. Evelin Ilves on terveiden elämäntapojen viestinviejä, innokas leipoja ja vanhan leipäperinteen puolestapuhuja. Hän on julkaissut viroksi keittokirjan Kingitud maitsed (Makujen lahja).
 

Matti Rönkä haastattelee Indrek Harglaa.
Apteekkari Malchior ja Olevisten kirkon arvoitus
Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus

Indrek Hargla – dekkaristi Virosta


Hargla on etelävirolainen paikkakunta, josta Viron historiallisen rikoskirjallisuuden tämän hetken kuumin nimi on syntyisin. Indrek Hargla –nimellä kirjoittavan oikea nimi ei käynyt selville, kun kirjailija kertoi työstään lauantaina 24.11.12.

Itsekin monta jännittävää rikosromaania kirjoittanut, toimittaja, YLE:n uutisankkuri ja kirjailija Matti Rönkä haastatteli virolaista kollegaansa.

Hargla on kirjoittanut useita fantasiaromaaneja, eräänlaisia ajatusleikkejä vaihtoehtoisesta historiasta. Hänen viimeinen ”villityksensä” ovat keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvat rikosromaanit, joissa apteekkari Melchior ratkaisee rikoksia.

Hargla kertoi pitäytyvänsä tiukasti historiallisen rikosromaanin lajityyppiin: Apteekkari Melchior käyttää sellaisia tietoja, taitoja ja välineitä, jotka olivat mahdollisia keskiajalla.

Walter Scottin (1771–1832) tyyli kuvata keskiaikaa (muun muassa Ivanhoe; Kapinallinen Rob Roy), ei toimi nykyisin, Hargla totesi. Hargla ei selitä romaaneissaan, millainen keskiaikainen Tallinna oli, vaan lukuisin yksityiskohdin näyttää jo tuolloin varsin urbaanin kaupungin, miten siellä elettiin ja millaisia sen ihmiset olivat.

Viime vuonna Indrek Harglalta ilmestyi kolmas Melchior romaani, jossa tarinan keskiössä on pyövelin tytär. Neljäs Melchior on työn alla.

Lisää tietoa kirjailijasta:
http://www.estbook.com/index.php?id=260

http://otava.fi/moreeni/#kirjat

 

Matkaoppaita, historiaa ja elokuvia


Tänä vuonna markkinoiden teemamaakuntana oli Haapsalun kaupunki ja sitä ympäröivä maakunta Läänemaa, jota esiteltiin myös elokuvien keinoin. Ja kuten presidentin puoliso Evelin Ilves totesi, kannattaa Viroon tutustua myös Tallinnan ulkopuolella. Pieni maa tarjoaa monenlaisia nähtävyyksiä ja kokemuksia. Niihin voi paneutua myös uusien matkaoppaiden avulla. Kulttuurinvaihto maidemme välillä sen kuin vain lisääntyy, kuten vuosi vuodelta monipuolistuvat Martin markkinat osaltaan osoittavat.

Esittelyssä oli Aime Hansenin runokokoelma Kalojen kuninkaan maa, keskustelu Jaan Krossin viimeisestä romaanista (Tahtamaa), Heikki Ylikankaan haastattelu hänen uusimmasta kirjastaan Aseveljen petos ja Sofi Oksasen haastattelu. Siinä välissä Ivo Linna lauloi Antti Kammisten säestämänä, Läki tantsule -ryhmä tanssi,   Siller-kuoro ja Eesti Majan laululapset lauloivat.

Kaapelitehtaan 110 metriä pitkään Merikaapelihalliin mahtuu myötävää ja syötävää, mutta siellä esitettiin myös elokuvia, joiden teemana olivat Haapsalu ja Läänemaa.
Eikä tässä kaikki. Mutta on parempi, että käytte itse toteamassa. Vuonna 2013 Martin markkinat vietetään 22.–24.11.

Jorma Hyvönen