20.10.2021 Kesälintuni lennä, lennä – Pirjo Puukko

Kirjoittaja: Pirjo Puukko. Kuvittaja: Amelia Nyman. ISBN 9789527369074. Kustantaja: Stresa

KESÄLINTUNI

lennä, lennä

 

Sain luettavakseni kirjailija Pirjo Puukon lapsille suunnatun kirjan Kesälintuni lennä, lennä.

Kirja on tyylikäs, kovakantinen. Mitoiltaan kirja on A4 kokoa ja noin 1 cm:n paksuinen. 

Sivuja kirjassa 29 kpl. Kirja on Virossa painettu ja upeasti kuvitettu. Kirjan on kuvittanut Pirjo Puukon tytär Amelia Nyman

Kirja on viehättävä sekä tarinaltaan että kuvitukseltaan. 

Tulemme varmaan tulevaisuudessakin näkemään äiti–tytär-yhteistyön tuloksia.

Kirjassa yhden perheen kesken pohditaan vanhaa, tuttuakin kysymystä voiko eläimen poikasen, yksinäiseltä vaikuttavan, mahdollisesti hylätyn tai pesästä pudonneen, ottaa hoiviinsa, hoitaa ja ruokkia, jolloin se väistämättä kesyyntyy. Ja kuinka sen sitten käy. Eläin leimautuu ihmiseen. Osaako se myöhemmin liittyä omanlaisiinsa, omaan lajiinsa.

Kirjan Kesälintuni lennä, lennä alussa linnunpoikanen jää pesueesta jälkeen. Kirjailija on personoinut linnun ihmisen tavoin miettimään emoaan Äitinä. Tällöin pieni poika löytää linnunpoikasen, jonka emoa tai pesää ei näy lähettyvillä. Hän ottaa linnunpoikasen mukaansa ja vie sen perheensä kesämökille, jossa muu perhe on työn touhussa. Isä antaisi ottaa, mutta äiti ja sisko ovat ensin tiukasti sitä mieltä, että lintu pitäisi palauttaa paikkaan, mistä poika sen löysi.  Sitten äitikin heltyy. Kesän kuluessa kaikki ihastuvat suloiseen poikaseen, jolle poika onkii kaloja ja jonka kanssa syntyy vuorovaikutusta. Loman lopussa, kun on palattava kaupunkiin ja luovuttava linnusta, perhe yrittää sopeuttaa lintua viemällä lokinpoikasen kauas mökiltä, jokeen, lajitovereittensa parveen.

Pirjo Puukko kirjoittaa luontevat repliikit  niin perheenjäsenten kesken kuin naapurin emännälle puhuttaessa.

Kirjailija jättää avoimeksi linnun lopullisen kohtalon, mutta nostaa esille sen kaiken mukavan ja hyvän minkä lintu koki kesän aikana perheen kanssa. Vaikka lemmikistä joutuu luopumaan, niin kaikki muistot jäävät muisteltaviksi. 

Kirja on erinomainen keskustelupohjaksi lasten kanssa. Kirjan kieli on helppolukuista, lukipa sitä lapsi itsekseen, tai aikuinen lapselle ääneen. Kirjan kuvitus on suurenmoista.

Kaiken kaikkiaan kirja on sellainen, jonka antaisin lahjaksi lapselleni ja jota suosittelen mielelläni.

 

Ulla Welin

Uudenmaan Kirjoittajat ry