Kirjakahvilasyksyn 2014 avaus

Tom Erik Arnkilin urakka jatkuu. Dareioksen kirja ilmestyy ensi vuonna.
Jussi Särkelä haastatteli Tom Erik Arnkiliä Uudenmaan Kirjoittajien syksyn ensimmäisessä Kirjakahvilassa 9.9.2014

2014 Kirjakahvilasyksy avattiin historiallisella romaanisarjalla

 

Kuninkaan korva -kirjasarja vie lukijansa 2500 vuoden takaiseen Persiaan, josta tuolloin tuli suurvalta. Kuninkaan korva oli Persian kuninkaan Kyyroksen vakoilija. Benjamin Aamoksen poika joutuu jo lapsena Kyyroksen hoviin ”pantiksi”, ja hänestä koulutetaan uskonnollinen vakooja. Kyyros haluaa tietää, mitä papit juonivat ja mitä kansa ajattelee, mitä se kokee epäkohdiksi. Kyyros ja hänen seuraajansa käyttävät myös muita korvia, kuten sotilaskorvia, joillaisten kanssa Benjamin myös liikkuu.

 

Nämä Tom Erik Arnkilin teokset ovat melkoisia järkäleitä ja historiallisiin maisemiin sijoittuvia lukuromaaneja, laajoja, mutta erittäin lukukelposia.

Tähän mennessä on sarjasta ilmestynyt kolme romaania: Kyyroksen kirja, Kambyseen kirja ja Vale-Bardijan kirja. Seuraava on vuonna 2015 ilmestyvä Dareioksen kirja. Sarja kasvaa kaikkiaan viisiosaiseksi.

— Tai kuusi-, ehkä seitsemänosaiseksi, kirjailija itse pohti. — Tai ehkä ei, mistä sen tietää. Joka tapauksessa aikakausi pysyy noissa Persian valtakunnan ajoissa.

Kirjailijaa haastatteli Jussi Särkelä, joka päätti monivaiheisen keskustelun kysymyksiin, miten käsikirjoitus päätyi kustannettavaksi.

Käsikirjoitusnivaska oli sen verran mittava, että kirjailija ei lähettänyt sitä postitse, vaan kantoi suoraan kustannustaloihin, joista ennemmin tai myöhemmin tuli kielteinen päätös. Yksi ei ole vieläkään vastannut.

Teoksessa tärppäsi. Mutta ei käsikirjoitusta sellaisenaan julkaistu. Tom Erik Arnkil työsti sitä ja kirjoitti sen vielä moneen kertaan. Lukija kiittää tästä pitkäjänteisestä työstä!

Teksi ja kuvat: Jorma Hyvönen

Seuraava Kirjakahvila on 23.9.2014 Silloin vieraina ovat Pirjo Houni ja Maria Romantschuk kertomassa kirjastaan Ei, rouva presidentti.

Millaista oli lehdistöpäällikkö Maria Romantschukin elämä Tasavallan presidentti Tarja Halosen alaisena? Entä millainen prosessi oli kirjoittaa siitä kirja?

Haastattelijana Jorma Hyvönen.

Työväenliikkeen kirjastossa, Sörnäisten rantatie 25 A Helsinki.

23.9.2014 klo 18.00-19.30.

Kahvi/teetarjoilu

Tervetuloa!