Päivi Lappalaisen Villikon vauhtivuodet liftaten -kirjasta

 

 

Juice Leskinen, Sielun veljet ja SIG-yhtye poimivat nuoren liftari-Päivin keikkabussiensa kyytiin

 

Päivi Lappalainen liftasi 17–20 -vuotiaana festareille ja keikoille. Lappalainen kirjoitti matkoistaan kesällä julkaistun omakustannekirjan. 

Oli kesäyö 1980-luvulla. Kaksi nuorta naista seisoi peukalot pystyssä tien laidassa. Pimeydestä lähestyi bussi, pysähtyi  ja otti liftarit kyytiin. Se oli SIG-yhtyeen keikkabussi. Matka jatkui. Jossain vaiheessa kaikki nukahtivat. Myös kuski. 

Toinen tarinan nuorista naisista on Päivi Lappalainen. Lappalainen kirjoitti nuoruusvuosiensa liftausmatkat kirjaksi. Omakustanne Villikon vauhtivuodet liftaten julkaistiin kesällä 2020.  

– Halusin tallentaa lapsilleni ja jälkipolville hauskat muistot, sanoo tuore mummi. 

Hyvinkääläinen Marko Suomi haastatteli Päivi Lappalaista musiikista, liftaamisesta ja Villikon vauhtivuodet lifatten-kirjan teosta. Podcast nauhoitettiin elävän yleisön edessä Hyvinkään pääkirjastossa 10.10.2020.

Lappalainen esitteli kirjaansa ja kertoi kirjoittamisestaan Hyvinkään kirjastossa Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10. lokakuuta. Tilaisuudesta otetusta kuvasta katsoo suosituksen mukaisesti maskiin pukeutunut Lappalainen. 

– Kirjan julkistamistilaisuutta en kesällä järjestänyt. Kun kukaan ei halunnut siihen osallistua koronan vuoksi. 

Päivätyökseen ruokapalveluvastaavana toimiva Lappalainen on kirjoittamisen moniosaaja: runokirjoja, sanoituksia, lehtijuttuja ja pienoisromaani. 

– Kirjoituskurssilla ohjaaja sanoi, että keskity johonkin lajiin. Mutta, kun en pysty! Kaikki kirjoittaminen kiinnostaa. 

 

Lifttaustarinakilpailu

 

Lappalainen ideoi myös matka- ja liftaustarinakisan. Kilpailuun tuli sopivasti osallistujia. Voittajat julkaistaan syyskuussa 2021. Palkintotilaisuus järjestetään Hyvinkään pääkirjastossa Alakulttuuripäivänä 4.9.2021 klo 13.30 alkaen.

Alakulttuuripäivä on Perttu Häkkisen säätiön perustama marginaalitaidetta kunnioittava uusi, toivottavasti perinteeksi muodustuva päivä. Lappalainen on kisan päävastaava. Kilpailun takana on tarina-ryhmä, jonka tuomaristoon kuuluu myös toimittaja Ulla Veirto ja Kirjoittajayhdistys Paltta ry:n pj Kirsi Komulainen. Siihen sai vapaasti osallistua 30.10.2020–30.6.2021 välisenä aikana fakta- ja/tai fiktiotarinalla tai -runolla.

 

Moottoritie oli kuuma

 

Nuoruuttaan Lappalainen eli 1980-luvun alkupuolen Suomessa. Radioissa soi Nuorten sävellahja.  Neuvostovalmisteinen Lada oli suosittu auto. ”Lujaa laatua Lada” mainosti mainostarra. MicMac-farkut löytyivät lähes jokaisen nuoren vaatekaapista. Tytöt kirjoittivat salaisuuksiaan teinikalentereihin. Ja liftaaminen oli nuorisolle ilmainen ja yleinen tapa liikkua. 

Pelle Miljoona lauloi: ”Moottori tie on kuuma”. Ja sitä se Lappalaiselle ystävineen oli. Ystävykset nostivat peukalon pystyyn tien laidassa ja antoivat tien viedä. Matka oli seikkailu. Kerran kyytiin poimi Sielun veljet -bändi. 

Matkalla Nastolaan, Juice Leskisen ja bändinsä keikalle, kohdalle pysähtyi bändin keikka-auto, joka otti liftarit kyytiin. Keikka kului eturivissä bändin mukana moniäänisesti laulaen. Keikan päätteeksi Leskinen kehui Lappalaisen ja ystävänsä laulua. Ja toivotti hyvää kotimatkaa koko yleisölle.  

– Mieleen on jäänyt eräs kyydin tarjonnut nuori yrittäjämies. Hän oli konkurssin partaalla. Mutta tarjosi silti vastusteluistamme huolimatta kahvit ja sämpylät huoltoasemalla. 

Pelottavin kokemus oli, kun kuski oli juonut kaljaa ja ottanut lääkkeitä. Liftarit huomasivat kuskin kunnon liian myöhään. Matka päättyi, kun poliisi pysäytti oudosti liikkuneen auton.

Kesäisin tie vei festareille ympäri Suomea. Tutuksi Lappalaiselle tulivat muun muassa Provinssirock, Saapasjalkarock  ja Kuusrock, mutta myös legendaariset Tuuliajolla-kiertueet. 

– Festareista muistuu aina kesä, iloinen mieli ja mielen vapaus. 

Lappalainen näki festareilla ja keikoilla sen ajan nimekkäimmät bändit Eppu Normaalin, Hassisen koneen, SIG:in, Popedan sekä J. Karjalaisen, Juice Leskisen ja Pelle Miljoonan bändeineen. 

 

Tulevaisuuden suunnitelmat?

 

Tällä hetkellä Lappalainen käy päivätyössään, tekee runoja, sanoituksia, sävellyksiä  ja lehtijuttuja. Nauttii mummina olemisesta. Ensimmäinen lapsenlapsi syntyi lokakuussa 2020. 

-Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu luonnollisesti kirjoittaminen, oman kielen kehittäminen ja säveltäminen, koska pääsin kolmen parhaan joukkoon Elias Patrikaisen järjestämässä sävellyskilpailussa 2020. En lähde liikaa rajaamaan.

Miten alun liftausmatka päättyi? Onnellisesti. Kaikki heräsivät törmäykseen. Bussi oli osunut sillan kaiteeseen. Bussi ja matkustajat olivat kunnossa. Matka jatkui aamuyössä. 

 

Nämä Lappalainen muistaa 80-luvulta: 

∙ Ruoka? Reissumies-leipä, Olympia-sulatejuusto, Trip-mehu 

∙ Vaate? Levi’s-farkut, ukko-paita, liivi 

∙ Biisi? "Miksi taivas on vain pienille enkeleille" SIG, ”Yö” Popeda, “ Nescio” The Nits 

∙ Muusikko? Juice Leskinen, Yari 

∙ Esine? Suomen maantiekartta, uimapuku, elektroninen kirjoituskone 

Kuka? 

Päivi Lappalainen, 57 

Ruokapalveluvastaava, runoilija, kirjailija, freelancer-toimittaja 

Mikä? 

Kirja ”Villikon vauhtivuodet liftaten” 

Vastuullinen kustantaja: Päivi Lappalainen 

Valmistaja: Bookea.fi, painettu EU:ssa, 2020 

 

Teksti: Sari Ruuskanen 2020

 

 

Liftausreissuilla syntyi romansseja.