13.8.2014 Tuula Karjalainen: Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta

Elämys Jansson-faneille

Taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen kirja Tove Jansson — Tee työtä ja rakasta, on nautinnollinen kokonaisuus rakastetun taiteilijan taiteesta ja elämästä. Varoitus, muhkea kirja, yli 300 sivua, tempaa mukaansa ensimmäisestä lauseesta lähtien. Sen jälkeen sille antautuu unohtaen arjen. Pakko ahmia. Pakko saada lisää tietoa Tove Janssonista, joka oli paljon muutakin kuin muumien luoja.

Lause kuuluu. ”Lapsi liikahti ensimmäisen kerran.” Se ei kuvaa sitä, miten Karjalaisen kirja lähti liikkeelle, vaan milloin Toven äiti, Signe Hammarsten Jansson tunsi ensimmäisen kerran vauvan potkun vatsanpeitteiden läpi. Tuleva äiti ja kuvanveistäjä-isä Viktor Jansson olivat kävelyllä Pariisissa ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Tove, kolmilapsisen perheen esikoinen,  syntyi Helsingissä 9. elokuuta 1914 sodan jo puhjettua.

Vanhemmat ymmärsivät dokumentoida poikkeusihmisen poikkeuselämää alusta lähtien hyvin tarkkaan meidän jälkipolvien iloksi. Synnynnäisen tarinankertojan lapsuuden piirroksia on esillä 100-vuotisjuhlanäyttelyssä Ateneumissa. Jos näyttely on näkemättä, elämyksellinen kirja paikkaa puutetta. Karjalainen on myös mittavan näyttelyn kuraattori.

Tove Janssonista pitäisi puhua monikossa, koska hän teki täyden uran muun muassa satukirjailijana, kuvittajana, taidemaalarina, lavastajana, kirjailijana, runoilijana ja poliittisten kuvien tekijänä. Elämä ja taide nivoutuivat hänellä yhteen. Aiheet löytyivät läheltä, omista ihmissuhteista, kokemuksista ja matkoista. Kaikista tärkeintä oli vapaus. Se oli arvo, jolle hän pyhitti koko elämänsä ja taiteensa.

Kirja tarkastelee Toven tuotantoa mahdollisimman lähellä häntä itseään, sitä yhteiskuntaa ja lähipiiriä, jossa hän eli. Se on mielenkiintoista. Ainakin naisen asema on muuttunut sitten Janssonin nuoruuden ja valinnanvapaus lisääntynyt. Enää homoseksuaalisuus ei ole rikos, vaikkei tasa-arvoisuus lain edessä vielä toteudukaan.  Poliittisesti maailma on häkellyttävän samankaltainen ruutitynnyri kuin 30- ja 40 –luvuilla. Kerronnan rakenne perustuu sekä ajallisille että temaattisille kokonaisuuksille. Aatteet ja ilmiöt olivat osa Toven taidetta. Tinkimättömillä henkilökohtaisilla valinnoillaan hän kyseenalaisti aikansa moraali- ja ajatussääntöjä niin politiikassa kuin seksuaalisuudessa.

Tove Jansson oli rohkea nainen ja taiteilija. Hän uskalsi elää omannäköisensä elämän rakkautta myöten. Tie ei ollut miltään kohdin helppo, mutta taiteellinen kutsumus ja kannattelevat ihmissuhteet suojelivat. Kirjan nimi perustuu Toven ex libriksen tekstiin Työ ja rakkaus olivat hänelle tärkeimmät asiat elämässä. Tässä järjestyksessä.

Sinikka Luhtasaari

Tuula Karjalainen
Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta
Tammi, 2014, 304 sivua