20.10.2021 Kesälintuni lennä, lennä – Pirjo Puukko

Pirjo Puukko – Amelia Nyman

Kesälintuni lennä, lennä

Stresa-kustannusosuuskunta 2021

Painopaikka MANMADE Agentuur OU, Tallinna

29 s.

ISBN 978-952-7369-07-4

 

Sain luettavakseni Pirjo Puukon kirjoittaman ja hänen tyttärensä Amelia Nymanin kuvittaman kirjan Kesälintuni lennä, lennä. Äidin ja tyttären yhteistyö on mielestäni onnistunut erittäin hyvin. Suosittelen kirjaa luettavaksi ääneen ja yhdessä katseltavaksi sekä keskustelun pohjaksi sekä isompien että pienempien lasten kanssa.

Amelia Nymanin kuvat ovat huikaisevan kauniita. Kuvien värimaailma on ihastuttava. Suomalainen luonto ja lokinpoikanen on kuvattu koskettavasti. En saanut silmiäni irti kuvista.

Itse tarina on kerrottu luontevasti ilman turhaa konstailua, dramatisointia tai lukijan itkettämistä vaikka Sakarin ja linnun tunteita kuvataan herkän eläytyvästi.

Tarina etenee johdonmukaisesti. Tulee tunne, että kenties kirjan tekijät ovat itse kokeneet tämän kaiken. Lokinpoikasta ja sen elämyksiä kuvataan tarkasti ja näkökulma on välillä lokinpoikasen, välillä ihmisten. 

Kirjoittajan kieli on huolettoman rentoa ja paikoitellen omintakeista. Kieltä ei ole jynssätty loputtomiin. Kirjoittaja on varmaankin halunnut säilyttää oman puheäänensä kerronnassa. 

Kertomuksen tunnelma pysyy rauhallisena ja hallittuna. Kuvaus on raikasta ja tuo mieleen lapsuuden kesät mökillä.

Kirjoittaja tuntuu kannattelevan tarinan perhettä ja lokinpoikasta kämmenellään. Tämä lempeä viisaus huipentuu loppuratkaisussa, joka tekee kirjasta helmen. Loppuratkaisu avaa hienon mahdollisuuden keskustella yhdessä lasten kanssa. Minua oikein harmittaa, ettei lähipiirissäni ole nyt iltasatuikäisiä. Voisin kuvitella keskustelun lasten kanssa ja loppuratkaisun tarjoamat vaihtoehdot. Joku voi olla sitä mieltä, että lokinpoikaselle kävi hyvin. Joku toinen taas voi olla toista mieltä.

Viisaasti kirjoittaja on laittanut perheen keskustelemaan siitä, miten hyvää tarkoittaessaankin voi tehdä virheitä. Armollisesti kuitenkin esiin nostetaan se, mikä oli hyvää: ”Naksulla oli hyvä kesä.” Uskon että tätä kirjaa luetaan yhä uudelleen sekä tarinan että kuvien ansiosta.

 

Maria Salo-Pulliainen