28.10.2017 Hannu Niklander: Rikottua lasia

Hannu Niklander: Rikottua lasia

RIKOTTUA LASIA

 

Hannu Niklander, totisten tarinoiden kirjoittaja?
Ei. Miehellä on huumorintajua, sellaista hyväntahtoista ja tilannekohtaista, eikä tästä novellikokoelmasta tilanteita puutu.


Kokoelman kolmessa osassa tutustutaan vallan mainioihin henkilöihin, jotka suunnittelevat ja pähkäilevät, kuten me kaikki.
Paitsi apulaisprofessori Armas Mentula. Hän ei pähkäile huomatessaan elämänsä momentumin olevan tässä ja nyt, vaan tarttuu tilaisuuteensa.
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Novellissa Kouluttaja on herkullinen kuvaus väsyneestä, kurssin lopulla kotiin kaipaavasta kirjoittajakouluttajasta. Vaikka häntä väsyttää, hän tarvitsee naisia kuin alkoholisti ryyppyä ja sitä seuraavaa ryyppyä.
Omasta mielestään hän on komea, kuuluisa ja nokkela. Sitä paitsi hänellä on opettajan status. Hän tepastelee korokkeella, valitsee ja valitsee.
Onneksi rehtori, keski-ikäinen nainen, on lesbo.

Niminovellissa tavataan murrosikäisiä koululaisia: klassista musiikkia kuuntelevan, runoja lukevan ja kirjoittavan humanistintaimen, Martin, joka kärvistele ehdottoman ensirakkautensa ristiaallokossa. Rakkauden kohde, luokkatoveri Merja, on puolestaan rakastunut samalla luokalla olevaan urheilulliseen Kariin.
Herkullinen kolmiodraama, josta murha ei ole kaukana.

Osan II aloittaa omaelämäkerrallinen (?) novelli Kuinka minusta tehtiin urheilijaa. Isä ja eno yrittävät kyllä kovasti, mutta eihän siitä mitään tule. Poika varttuukin kiihkottomaksi liikunnan suhteen. Häntä eivät niele monikilometriset pururadat, vaan koskematon luonto.
Kuin viitauksena tulevaan on lähellä rautatie…

Mitä siihen tulee, että Niklander olisi omistanut neljä kuorma-autoa (novelli Yksitoista kuorma-autoa), voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, ettei hänellä siinä tapauksessa olisi ollut aikaa kirjoittaa riviäkään proosaa. Yrityksen pyörittäminen, kaikenlaiset ilmoitukset ja raportit viranomaisille olisivat täyttäneet kaiken vapaa-ajan, jota sitäkin olisi ollut niukalti, sillä pitäähän isännän ainakin yhtä autoa ajaa, ellei kahta, ja tehdä ympärivuorokautisia työpäiviä, jotta homma kannattaa.

 

Kaiken kaikkiaan mainio kokoelma juuri henkilöiden ja huumorin vuoksi. Kirjoittajalle tämä kokoelma on oiva opas henkilöhahmojen luomiseen!

Christine Hammar

 

Rikottua lasia
Hannu Niklander
ISBN 978-952-5758-58-0
Kovakantinen
150s.
Kustannusliike Robustos, Karkkila-Pirkkala
Paino: Tallinn Raamatutrükikoja OÜ
Eesti Vabariik 2017