22.11.2012 Haluatko todella kirjailijaksi?

Matkaopas, joka voi avata silmäsi, kirjailijaksi pyrkivä.

Totta kai haluan kirjailijaksi, vaikka kirjan mustanpuhuvassa kannessa kysytään Haluatko todella kirjailijaksi ison, oranssin kysymysmerkin kera.

Kirjaa lukiessa alkaa kuva kirjailijan työstä hiljalleen muodostua. Ei ole helppoa, ei.

Kirjassa osoitetaan lukuisin esimerkein kuinka mahdotonta on saavuttaa kirjailijan status, sillä kustantamojen portinpielet ovat mustanaan vartijoita, joiden ainoa tehtävä on potkia taloon pyrkivien käsikirjoituksia unholaan.
Ja tottahan se on, vaikka kielikuva on liioitteleva: kustannustalojen väki on karsittu minimiin ja senkin alle. Yksi ja sama kustannustoimittaja joutuu hylkäämään kymmeniä ja satoja käsikirjoituksia vuosittain.

On hyvä että kirjallisuutta, ainakin kirjailijuutta, arvostetaan Suomessa. On myös hyvä, etteivät kirjailijoiksi pyrkivät joudu jonottamaan kustantamon portailla käsikirjoitustensa kanssa, sillä verinen tappelu siitä tulisi. Kirjoittajat antavat ymmärtää ettei auta, vaikka käsikirjoituksen tarjoaja uhkaisi tappaa itsensä, ellei tekstiä julkaista. Eikä siitäkään ole apua että laittaa kuvan hempeästä runotytöstä (= kirjoittaja itse) käsikirjoituksen mukaan.

”Entinen ministeri vaatii saada nopean palautteen – tarkoittaa tietenkin kustannussopimusta – huikealle dekkarilleen, joka olisi lupaava, jos sen olisi kirjoittanut viisivuotias”, Hänninen & Hänninen tykittää.

Erittäin opettavainen on kirjan kirjoittajien luoma kuvitteellisen Pertti Uunikosken todenmakuisesta taipaleesta kirjailijaksi.

Ja näin siinä lopulta käy: ”Romaani. Kirjallisuuden kuninkuuslaji. Romaaneja tekemällä voi tehdä rahaa, raha antaa vapautta, vapaus on kirjailijalle tärkeää. Näin Pertti päättelee ja istuu koneen ääreen. Tarina on mielessä, henkilöhahmot ovat alkaneet riekkua päässä silloinkin kun ei pitäisi. Romaanilla on nimikin – Fashion, minä synnyin. Siitä tulisi mestariteos, moderni klassikko ja bestseller."
Kuten Pertti 15 vuotta myöhemmin kertoo teoksessa Miten kirjani ovat syntyneet: ”Se on toistaiseksi myydyin kirjani. Finlandia-ehdokkuuden ansiosta se myi tuhat kappaletta.”

Seuraavat Haluatko todella kirjailijaksi? teoksen noin 275 sivua koostuvat pienestä sanakirjasta, jossa liikutaan kirjojen, kirjoittamisen, kustantamisen ja lukemisen maailmassa A:sta Ö:hön eli Aamun kirjasta (Ylen aamu-tv:n kirjallisuusosio) Öykkäriin.
Vinkkejäkin Hänninen & Hänninen antaa: Jos et ole aamuihmisiä, on turha mennä kärttyilemään telkkariin. Ja ”Jos sinulla on taipumusta öykkäröintiin, aloita se jo kirjailijanurasi alussa. Menestyskirjailijana sitä ei kannata aloittaa, koska silloin sinulla ajatellaan nousseen kusi hattuun.” Ja se olisi paha se.
Liitteinä on myös luettelo apurahoja myöntävistä tahoista ja kirjallisuuspalkinnoista, muun muassa.

Tämä matkaopas sopii hyvin vakavasti kirjoittavien veitikoiden käsiin. Sen luettuaan voi olla hiukan entistä kyynisempi tai realistisempi, kuinka vain. Mutta ainakin tietää alkupaloiksi alasta, sen karikoista ja ihmisistä, julkaisuväylien tukoksista ja muusta. Oikea elämähän on tätäkin kirjavampaa, mutta jos kaikesta huolimatta haluaa kirjailijaksi?

Jera Hänninen & Jyri Hänninen
Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan
Helsinki-kirjat, 2012
336 sivua

Jorma Hyvönen