Tommy Tabermann -palkinto

Tommyn viesti kantaa

Epäröinnin kynnyksellä

kysy

kuinka paljon rohkeutta

uskallat tänään jättää käyttämättä?

Tämä hänen runonsa Kysymys ilman numeroa (Lauluja suuresta halusta, Gummerus 1991) kuvaa tuntemamme runoilijan asennetta, jota hän tuloksista päätellen itse toteutti. Eikä hän olisi varmaankaan osannut sitä kirjoittaa, ellei olisi itsekin joskus, varmasti monestikin, ollut epäröinnin kynnyksillä. Hänellä oli rohkeutta heittäytyä uuteen ja astua eri areenoille, vaikka se monissa herätti pahennusta. Mutta Tommylla oli, ja on edelleen, laaja kannattajakunta.

Kurkota kurkota/ tähteäsi/ se on aivan lähelläsi/sisälläsi... (kokoelmasta Lauluja suuresta halusta).

Tommy Tabermann –nimikkopalkinto 2018 kaunokirjailijalle

3.12.2017 tulee kuluneeksi 70 vuotta Tommy Tabermannin syntymästä. Tällöin julkistetaan Tommy Tabermann –palkinnon saaja. Palkinnon saajan valitsee filosofian maisteri, toimittaja, tuottaja, Barbara ”Baba” Lybeck, joka marraskuussa 2016 valitsi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajaksi Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista.

Tommy Tabermann-palkinto koostuu rahasta, esineestä ja kunniakirjasta. Palkinnon myöntää Uudenmaan Kirjoittajat ry yhteistyökumppaneinaan Osuuskunta Tradeka ja Muurla Design Oy.
Palkinto luovutetaan valitulle lauantaina, maaliskuun 10. päivä 2018 Kirjailijayhdistysten verkoston talvipäivillä, joiden pääyhteistyökumppani on Hyvinkään kaupunki. Pääjärjestäjiä ovat Uudenmaan Kirjoittajat ry ja Suomen Kirjailijaliitto.

Palkinto jaetaan toista kertaa.

Säveltäjä Toni Edelmann sai joulukuussa 2012, ensimmäisen Tommy Tabermann –palkinnon.

“Toni Edelmannin sävellystyössä korostuvat samat teemat kuin Tommy Tabermannin kirjoissa: rauha, rakkaus, yhteiskunnallinen ja kansainvälinen solidaarisuus sekä työssä ja elämässä elävä utopia. «Edelmann edistää sitä humaania elämännäkemystä, joka on Tommy Tabermannin työssä keskeistä», kiteytti palkinnon kuraattori, kanslianeuvos Risto Laakkonen.” (Helsingin Sanomat 1.12.2012)

Tommy Tabermann oli kotoisin Karjaalta. Siksi palkinto luovutettiin Karjaalla sijaitsevassa Billnäsin ruukissa pidetyssä Nuori Tommy Tabermann –seminaarissa. Taustavoimina olivat silloinkin Osuuskunta Tradeka ja Muurla Oy. Muita yhteistyökumppaneita olivat Gummerus Kustannus Oy, Billnäsin ruukki ja Raaseporin kaupunki.
Palkinnon luovutti silloinen urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

Tabermann oli kaikessa toiminnassaan humaani. Hän oli rakastettu runoilija, prosaisti, toimittaja, kolumnisti, esiintyjä ja ihminen. Tässä hengessä ja näitä arvoja kunnioittaen etsittiin palkittavaksi Uudellamaalla syntynyttä tai Uudellamaalla toimivaa kaunokirjailijaa.

Jorma Hyvönen