17.11.2011 Unto Hämäläinen Kirjakahvilassa

Unto Hämäläinen Kirjakahvilassa: Vuoden 1984 kuluessa ”kaikki” muuttui

Torstaina 17.11.2011 Kirjakahvilan vieraana oli Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Hän kertoi uudesta kirjastaan, Suomi Orwellin vuonna 1984.

Unto Hämäläisen innoittajana toimi professori Henrik Meinanderin teos, jonka aiheena oli Suomen historian suuri muutos vuonna 1944 (Meinander, Henrik: Suomi 1944. Sota, yhteiskunta, tunnemaisema. Alkukielellä teos on: Finland 1944. Krig, samhälle, känslolandskap. Suomennos Paula Autio. Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2009. 428 sivua).

Vielä alkuvuodesta 1944 Suomi soti Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan, mutta loppupuolen vuotta Neuvostoliiton rinnalla Saksaa vastaan. Hämäläinen lähti pohtimaan, onko vastaavaa tapahtunut Suomessa sen jälkeen, ja hän päätyi vuoteen 1984.

– Suomi oli kuulunut Neuvostoliiton valtapiiriin 40 vuotta, mutta tuon vuoden 1984 aikana tapahtui suuri muutos niin Suomessa kuin maailmassakin, Hämäläinen kertoi.

Vuodesta 1984 Aamulehden eduskuntatoimittajana ja vuodesta 1986 lähtien Helsingin Sanomissa politiikan toimittajana toiminut Unto Hämäläinen on kirjoittanut muun muassa Lännettymisen lyhyen historian (1998).

Unto Hämäläinen Kirjakahvilassa

Ensiksi hänen tarkoituksensa oli kirjoittaa kolumni, mutta siihen hänellä oli turhan runsaasti aineistoa. Niinpä hän alkoi suunnitella Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen isoa juttua aiheesta, mutta siihen hänellä oli liian vähän aineistoa. Lopulta hänelle kertyi liiaksi materiaalia isoakaan juttua varten. Seuraava vaihtoehto olikin kirjoittaa kirja – ja kirja siitä sitten tuli.

Vuonna 1984 ei Suomessa juuri noteerattu englantilaisen George Orwellin romaania Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four) jonka tämä oli kirjoittanut vuosina 1945–1949 ja joka julkaistiin kesäkuussa 1949. Muualla maailmassa romaani oli iso juttu vuonna 1984.

Ihan Orwellin kuvaamassa maailmassa ei eletty vuonna 1984, mutta yhden vuoden kuluessa toteutui Suomessa suuri käännös. Näitä jännittäviä vaiheita Unto Hämäläinen käy kirjassaan läpi kuukausi kuukaudelta.

Esimerkiksi tammikuussa syntyi Eemeli-työnimellä koeputkihedelmöitetty poika. Kesäkuussa 1984 alkoi Suomen Kommunistisessa Puolueessa suuri muutos, jonka seurauksena vuoden lopussa kolmasosa puolueen jäsenistä oli erotettu. Vuosi 1984 oli myös viimeinen vuosi, jolloin Suomessa ei voinut velkaantua kuten sen jälkeen ja nykyään. Nämä muutamina esimerkkeinä, joita Hämäläinen nostaa kirjassaan esiin.

Vilkkaan keskustelun yhteydessä häneltä kysyttiin arviota tammikuun presidentinvaalien tuloksesta.

– Nyt ei ole oikea hetki ajatella, miten presidentinvaaleissa käy. Kokemukseni mukaan joulukuu ratkaisee. Itsenäisyyspäivän linnajuhlien jälkeen kansalaiset alkavat tosissaan pohtia, kuka ja ketkä tulevat seuraavan kauden isännöimään linnanjuhlissa, Unto Hämäläinen totesi.

Seuraavaksi runoa

Seuraava Kirjakahvila Työväenliikkeen kirjastossa on torstaina 24.11. klo 18-19.30.
Vieraana on runoilija Tommi Parkko kertomassa kirjoistaan Kirjoita runo ja Pelikaani. Isäntänä toimii runoilija Harri Roussi.

Jorma Hyvönen

Politiikan aitiopaikoilla 25 vuotta lehtityötä tehnyt ja kirjojakin kirjoittanut Unto Hämäläinen sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2008.
Kirjakahvilassa riitti tarinaa ja keskustelua.
Haastattelijana toimi Jorma Hyvönen.

Kuvat: Jorma Hyvönen

Unto Hämäläinen
Kirjakahvilan yleisö kyseli ja kommentoi aktiivisesti illan vieraalta.