21.01.2013 Tommy Tabermann: Naaras

Tommy Tabermann
Naaras
273 sivua
Gummerus 2009

Mysteerien äärellä


Naaras kertoo aikuisen naisen ja pakolaispojan suhteesta – ja paljosta muusta. Maria löytää pihaltaan mustan pojan, jonka ottaa luokseen asumaan. Maria on itse lapseton avioliitostaan Mikaelin kanssa. Mikael on leski, jolla on tytär, Prinsessa. Marian ystävä on Martta ja Prinsessan ystävä on jalkansa Afganistanissa menettänyt Sankari, joka on paikallisen jengin kiistaton pomo, joka ahmii kirjoja löytääkseen vastauksen olemassaolon suuriin kysymyksiin, ratkaistakseen elämän mysteerin.

Näistä ja Karjaata muistuttavan paikkakunnan ihmisistä Tommy Tabermann on luonut karhean romanttisen tarinan. Siihen aikaan nykyisin Raaseporiin kuuluva Karjaa oli kaupunki. Entisen tehdaspaikkakunnan teollinen pohja oli murentunut entisestä, palvelut yksipuolistuneet suuren Lorelai–tavaratalon myötä.

Prinsessa liikkuu poikajengin kanssa, käy heidän kanssaan varkaissa Lorelaissa, jonka kassat eivät siitä välitä, koska vihaavat työnantajaansa yhtä paljon kuin jengiläisetkin. Prinsessa laulaa kapakassa ja haaveilee menestyksestä, jollaiseen Madonna on yltänyt.
Prinsessan isä, Mikael, haaveilee rikkaudesta ja vallasta ja käyttää valtaansa heikompiin ja niihin, joita pyörittää saarnoillaan.

 

 

Tommy Tabermannin kieli on paikoin ehkä turhankin koristeellista, mutta kuva jonka hän sanoillaan luo, on tarkkaa rajausta ajasta jolloin kaupallisuus, pyrkimys näkyvyyteen, raha ja vallanhimo luikertelevat hämmentämään ihmisten mieliä.

Sen vastavoimaksi hän nostaa ihmisten välisten suhteiden parhaat puolet. Niiden mukana elää toivo parempaan, valintojen mahdollisuus.

Jorma Hyvönen