1. Tommy Tabermann-palkinto

SÄVELTÄJÄ TONI EDELMANN SAI
TOMMY TABERMANN-PALKINNON

(Kuvagalleria tapahtumasta alla.)


Merkittävä nykysäveltäjä Toni Edelmann sai ensimmäisen Tommy Tabermann –palkinnon Billnäsin ruukissa, Karjaalla, joka nykyisin on osa Raaseporin kaupunkia. Palkinon myöntää Uudenmaan Kirjoittajat ry - Nylands Skribenter rf 2 - 5 vuoden välein.

Palkinnon luovutti kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki Nuori Tommy Tabermann –symposiumissa lauantaina 1.12.2012, muutamaa päivää ennen kuin runoilija Tommy Tabermann (1947–2010) olisi täyttänyt 65 vuotta. Ministeri myös luki palkintoon kuuluvan kunniakirjan.


Palkintosumman, 5 000 euroa, lahjoittivat Osuuskunta Tradeka-yhtymä ja Gummerus Kustannus Oy. Palkintoon kuuluvan upean, Tommyn kuvalla ja runolla varustetun ainutlaatuisen lasiesineen valmisti ja lahjoitti Muurla Oy.

Tilaisuuden järjestämiseen osallistuivat Billnäsin ruukki ja Raaseporin kaupunki.

- - - -

 

Ulkona oli talven ensimmäinen pakkaspäivä ja kinostuva lumi, mutta sisällä vanhassa rakennuksessa lämmintä riitti.

Kulttuuriministeri Arhinmäki kertoi Tommysta työtoverina eduskunnassa ja matkoilla, kuten Pohjoismaiden neuvoston kokouksissa.

Toni Edelmann kertoi Tommyn runojen säveltämisestä ja lauloi niitä. Hän on säveltänyt Tommyn runoja ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla. Nykyisin Tommyn runot koskettivat häntä entistäkin syvällisemmin. Hän totesi jopa tuhatvuotisten runojen puhuttelevan aikalaisiamme ajankohtaisuudellaan, mikä kertoo runouden vahvasta merkityksestä.


Kanslianeuvos Risto Laakkosella, palkinnon valintaraadin kuraattorilla, on paljon yhteisiä muistoja Tommyn nuoruusvuosilta lähtien.

Tommyn entisen koulun rehtori ja koripallojoukkueen vetäjä Veikko Marttinen tapasi Tommyn ensimmäistä kertaa tämän ollessa viisivuotias. Hän kertoi Tommyn kiinnostuneen koripallosta, koska se on teknisesti vaativampi peli kuin käsipallo – maalikin on pienempi.
– Tommylta ilmestyi uusi runokirja ja hän kysyi, olenko jo lukenut sen. Kun en vielä ollut, niin hän sanoi: ”No, sinähän oletkin koripallomies”.


Juhani Silván on Uudenmaan Kirjoittajien perustajajäsen ja sihteeri vuodelta 1969. Hän kertoi nuoren runoilijan ristiriitaisesta suhteesta kirjoittajayhdistykseen, jonka alkuvaiheissa tämä oli lyhyesti mukana.


Raaseporin kaupunginjohtaja Mårten Johansson totesi tilaisuuden päätössanoissaan, että symposium opetti hänelle Tommysta monia uusia asioita.
Symposiumin puheenjohtajana toimi Kari Varvikko.

Teksti ja kuvat Jorma Hyvönen
 

Säveltäjä Toni Edelmann