9.10.2012 Maria Guzenina-Richardson: Unelmatehdas

Maria Guzenina-Richardson: Unelmatehdas

Unelmatehdas – yhdenpäivän romaani


Odotan uteliaana, että Maria Guzenina-Richardson jonakin päivänä julkaisee romaanin työpäivästään ministerinä. Ai, miksikö? No siksi, että Unelmatehdas on tällainen romaani yhdestä päivästä lontoolaisessa TV-yhtiössä.

 

Mikäli Guzenina-Richardson joskus kirjoittaa vastaavan romaanin nykyisestä työyhteisöstään, se voisi olla kova juttu. Unelmatehdas nimittäin on karmaiseva raa’an kilpailun ja huumetäyteisen työyhteisön kuvaus. En tarkoita, että sosiaali- ja terveysministeriö tai edes valtioneuvosto ovat huumehörhöisiä, vaan että niissäkin käydään kovaa kilpailua ja pelataan säännöistä piittaamatonta peliä asemista ja vaikutusvallasta. Sellaiselta se ainakin ulospäin näyttää.

Työpaikan auto hakee romaanin kertojan kotoaan töihin ja tuo takaisin illalla. Siinä välissä on eletty yksi sekava päivä jota kertoja, TV-yhtiön juontaja, kuvaa ja kommentoi. Tehtävä on arvostettu. Juontaja saa fanipostia ympäri maailmaa, mutta se ei tarkoita, etteikö juontaja yhtenä päivänä katoa ruudusta muka urallaan eteenpäin, vaikka häntä ei sen koommin näy eikä kuulu. Nousut ja laskut voivat olla nopeita. Melkein kaikki käyttävät kokaiinia. Se on kiellettyä, mutta yleisesti tiedossa. Lisäksi alkoholi, öiset juhlat, äärimmäisen pinnallinen elämä ja menestyksen paineet syövät ihmisiä. Kyse on siis Unelmatehtaasta, lontoolaisesta tv-yhtiöstä, fiktiivisestä tietenkin.

Juuri siksi odotan, vaikkakin fiktiivistä kirjaa, jossa ministeri kertoo päivästään, vaikka siitä, jolloin hänellä pyrkivät pyyhkimään lattiaa niin hallituksen herrat – siis jotkut muut ministerit ja eduskunnan ilkeämieliset - kuin opposition herjanheittäjät.
Romaani on sujuvasti kirjoitettu ja lukuystävällisesti jaettu 25 lukuun, jotka ovat keskimäärin runsaan viiden sivun mittaisia.

Kirjan ilmestyessä Guzenina-Richardson oli vapaa toimittaja. Näkyvyyttä hän sai aikanaan toimiessaan ensimmäisenä suomalaisena MusicTV:n (MTV) juontajana Lontoossa 1993–97. Eduskuntaan hänet valittiin 2007 ja ministeriksi hän eteni keväällä 2012.

Hänelle on kertynyt politiikan kokemusta paikalliselta ja valtakunnalliselta tasolta. Tämä romaani antaa luvan odottaa kiinnostavia tarinoita myös jatkossa. Kuvattavaa varmasti on kertynyt.

Jorma Hyvönen

Maria Guzenina-Richardson
Unelmatehdas
WSOY, 2004, 144 sivua