22.5.2014 Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär
Kristiina Vuoren keskiaikaiseen Satakuntaan, Pernajan kirkkopitäjään ja Turkuun vv. 1396-1397 sijoittuva Disa Hannuntytär on vakuuttava näyttö osaamisesta.
Se on mainio löytö historiallisesta viihdekirjallisuudesta pitävälle lukijalle!
Tarina lähtee vauhdikkaasti liikkeelle. Jo ensisivuille mahtuu monia sekä Disan että lukijan hiuksia nostattavia tilanteita.
Tarina ei laahaa. Sen juonenkäänteet, rakkautta unohtamatta, pitävät mielenkiinnon yllä ja saavat kääntämään sivun toisensa jälkeen. Kirjan kieli saa lukijan solahtamaan tarinan maailmaan ”kuin vesi airon lappeelta”.
Henkilögallerian henkilöt on rakennettu hyvin. Miesten näkökulmasta kirjoitetut kohtaukset ovat uskottavia: juuri noin ajattelee, puhuu ja toimii mies annetussa kulttuuriympäristössä - kuin myös itsenäinen nainen, jollainen tarinan tapahtuma-aikaan oli kummajainen ja josta kaikki pyrkivät huolehtimaan. Huolehtiminen oli kyllä enemmänkin kateutta, ahneutta ja oman rahakirstun täyttämistä, sillä naisen asema ei kirjan tapahtuma-aikoihin ollut hääppöinen.
Kuten nykyään koira tai muu kotieläin, oli nainen varallisuusoikeudellisesti esine, jota sai pahoinpidellä kirkon ja yhteiskunnan suostumuksella ”opiksi ja ojennukseksi”. Disaa voi kuitenkin kuvata varhaiseksi naisasianaiseksi, eikä hän suostu olemaan miesten nyrkkeilysäkki.
Kirkonkirouksen uhka, joka Disan pään päällä leijuu, on kuin suoraan päivänpolttavasta uutisesta, Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Näiden komiteoiden kovin langettama rangaistus on karttaminen: seurakuntayhteisöstä poistaminen. Karttamisrangaistus kieltää jopa perheenjäseniä pitämästä minkäänlaista yhteyttä rangaistuksen saaneeseen.
Onko mikään keskiajasta muuttunut? Valta ja toisten hallitseminen ovat joissakin yhteisöissä edelleen korkeassa kurssissa.
Kirjassa esiintyvien henkilöiden kehityskaaret on myös suunniteltu - ja kirjoitettu - hyvin: tarinan tapahtumat muuttavat joitakin henkilöitä (päähenkilöt) joidenkin jäädessä ennalleen (sivuhenkilöt) kohtaamaan kohtalonsa.
Ajan ilmiöitä, ihmisten vaatetusta, käyttäytymistä, uskomuksia ja tapoja Vuori kuvaa monipuolisesti ja värikkäästi, mutta ei lyö yli, eikä väsytä lukijaa liioilla yksityiskohdilla. Miljöön kirjailija loihtii hyvin esiin: lukija tarpoo Disan mukana “pilakriimien” (Pilgrim, l. pyhiinvaeltaja) joukossa lumessa, kävelee kuraisilla kaduilla ja kiipeilee Turun linnan portaikoissa.
Taustatutkimus on tehty huolella.
Hykerryttävän, mielenkiintoisen ja jännittävän tarinasta tekee se, että kirjailija kasaa päähenkilöidensä tielle mitä moninaisimpia esteitä. Tarinan kaari nousee ja laskee, nousee ja laskee, kunnes saavuttaa kohokohdan, joka saa lukijan suorastaan hypähtämään nahoistaan. Miksi? Siksi, että hän on samaistunut tarinan henkilöihin ja välittää siitä, mitä heille tapahtuu. Tämä taas johtuu hyvin rakennetuista henkilöistä ja todenmukaisesta ympäristöstä, jossa he toimivat.
Vuori on todella onnistuneesti toteuttanut ns. sääntöä ”Aja päähenkilösi puuhun ja heittele häntä kivillä tai usuta karhu samaan puuhun.”, niin täynnä ristiriitoja ja vaikeuksia Disan jännittävä elämä on.
Koko tarinan ajan lukijan mielessä kiertää yksi ainoa kysymys: miten Disan nyt käy? ja juuri se kysymys saa hänet kääntämään sivua ja lukemaan edelleen.
Vuori tarjoaa lukijalleen myös löytämisen ja tutustumisen ilon: kirjan lopussa on kattava historiallinen katsaus tarinan tapahtumiin. Se avaa niitä yhä enemmän.
Viimeisenä on tarinassa käytettyjen keskiaikaisten sanojen mielenkiintoinen sanasto.
Christine Hammar
Kustantajan (Tammi) sivuilta: Kristiina Vuori (s. 1967) on järvenpääläinen kirjailija, joka käyttää taiteilijanimeä. Ajatus historiallisesta romaanista kiehtoi hänen mieltään yli kolmekymmentä vuotta, ja kun hän tarttui toimeen, tuloksena oli historian humuun tempaava huima lukukokemus, esikoisteos Näkijän tytär. Se valloitti lukijat kautta Suomen ja oli vuoden myydyin esikoinen. Seuraava romaani Siipirikko ilmestyi jo vuoden päästä, ja tiedottajan toimestaan vapaaksi kirjailijaksi ryhtynyt Vuori pyrkii jatkossakin siihen, ettei hänen lukijoidensa tarvitse uutta kauempaa odottaa.
Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär
ISBN: 978-951-31-7638-9
Luokka: 84.2
Koko: 151 x 228 mm
Sivuja: 450
Sidonta: Sidottu
Kannen tekijä: Markko Taina
Ilmestynyt: 22.4.2014