Anja Ström

Christine: Hei, Anja! Tervetuloa Jäsenkurkistukseen! Istu alas ja ota suklaata.

Anja: Kiitos! Jospa otan pienen palan.

C: Kertoisitko ensin hieman itsestäsi ja harrastuksistasi?

A: Lyhyesti kerrottuna olen pitkän linjan yrittäjänainen, aikuiskouluttaja ja konsultti. Teen lisäksi töitä myös vaihtoehtohoitajana.
Lukemisen lisäksi harrastuksiani ovat naisyrittäjien mentorointi, matkustaminen, kulttuuri, puutarhanhoito, liikunta ja järjestötoiminta, jne.

C: Mikä sai sinut aloittamaan kirjoittamisen?

A: Sisäinen pakko oman itsensä löytämiseen! Oli pakko lopultakin päästä kirjoittamaan asioista, joita en ilmeisesti muulla tavoin pysty käsittelemään.

C: Kuka on esikuvasi kirjailijana, vai onko sinulla sellaista?

A: Kirjoittamistyylini esikuvaa lähimpänä on varmasti Tito Colliander. Lempirunoilijoitani ovat Edith Södergran ja Khalil Gibran. Heillä molemmilla on henkeäsalpaava kyky kuvata ihmisen syviä tuntoja.

C: Olet yrittäjä. Mistä löydät aikaa kirjoittamiseen?

A: Siinäpä sitä ongelmaa onkin! Yrittäjähän on töissä 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikki me, jotka kirjoitamme työksemme, tiedämme miten paljon vaatii, että vähäisen vapaa-aikansa saa kohdistettua omalle kirjoitustyölleen. Etenkin, jos on varustettu meikäläisen kaltaisella luonteella: mielenkiintoa ja intoa niin moneen muuhunkin asiaan elämässä.

C: Mitä kirjoitat tällä hetkellä?

A: Analysoivaa elämänkertaa.

C: Nyt taisin tipahtaa kärryiltä! Valaise vähän: mitä se tarkoittaa?

A: Olen perusluonteeltani ikuinen analysoija. Analysoin aina ja kaikkialla! Varmaan siksi myös monimuotoisista elämäni tapahtumista kirjoittaessani analysoin omaa toimintaani eri tilanteissa sekä syitä ja seurauksia.

C: Onko sinulla ehkä luonteesi mukaisesti useitakin "rautoja tulessa" kirjoittamisen saralla?

A: On ja varmaan johtuen siitä, että olen altis uusille ja kiehtoville asioille.
Olen taas kerran heittäytynyt mukaan minulle aivan sattumalta ehdotettuun ideaan. Niinpä olen nyt marraskuusta lähtien koordinoinut kirjahanketta, jossa yhdeksän naista avoimesti kertovat oman tarinansa purjehduksestaan elämänsä Titanicilla ja siitä selviytymisestä.

Projektin työnimenä on "SISKOT SOUTAA". Olemme nyt puoli vuotta yhdessä soutaneet myötä- ja vastatuulessa. Helppoa ei ole ollut, mutta kokemus on ollut uskomaton! Nyt olemme loppusuoralla ja käsikirjoitus on kustantajalla arvioitavana.

C: Onneksi olkoon! Pidetään peukkuja!
Millaisiin ongelmiin olet itse kirjoittaessasi törmännyt?

A: Aikapula, häiritsevät ulkoiset tekijät ja kirjoittamisen vaatiman oman sisäisen rauhan löytäminen.

C: Tuttuja juttuja. Miten olet ratkaissut nämä ongelmat, vai oletko?

A: En ole vielä läheskään ratkaissut, mutta pyrin tietoisesti eliminoimaan elämästäni niitä negatiivista stressiä aiheuttavia tekijöitä ja velvollisuuksia, jotka rajoittavat omien tekstieni kirjoittamista.

C: Kerro pari tehokasta konstia.

A: Yksi parhaita on minimoida osallistumisensa erilaisiin tilaisuuksiin ja ”kissanristiäisiin”.

Toinen keino on rajata itselleen omaa aikaa, tehdä selväksi lähiympäristölleen, että tarvitsee aikaisempaa enemmän aikaa olla yksin.

Suosittelen myös lämpimästi kokeilemaan eräänlaista osa-aika erakoitumista. Vähän harjoittelua se vaatii, mutta onnistuessaan se antaa tilaisuuden miettimiseen, oivaltamiseen ja ennen kaikkea kirjoittamiseen.

C: Olet kirjoittanut artikkeleita eri lehtiin. Mitä mieltä olet: onko julkaisukynnys vaikea ylittää?

A: Mielestäni on, etenkin varteenotettavien lehtien kynnys. Niin pitää ollakin.

C: Mistä tiedät mihin lehteen kirjoittamasi artikkeli sopii? Teetkö taustatutkimusta esim. ostamalla irtonumeroita saadaksesi kuvan siitä, miten lehti on profiloitunut ja millaiselle lukijakunnalle se on tarkoitettu?

A: Tinkimätön lähtökohtani on lehden lukijakunta ja kysymys: onko artikkelini lehden lukijakuntaa kiinnostava. Luonnollisesti pitkä kokemus helpottaa arviointia.

C: Miten tarjoat artikkelia lehteen?

A: Yleensä soittamalla lehden toimituksen päätoimittajalle tai toimitussihteerille.

C: Mitä haluat sanoa tätä jäsenkurkistusta lukeville?

A: Kirjoittaminen on yksi parhaista keinoista itsensä löytämiseen ja kurinalaisuuden kehittämiseen.Testatkaa omaa julkaisukynnystänne alkajaisiksi lähettämällä juttunne jäsenlehtemme Eliaksen toimitukselle!

C: Kiitos, Anja, oli kiva rupatella! Otatko evästä kotimatkalle?

A: Kiitos, voisin täyttää matkavesipulloni raikkaalla vedellä!

Anja Ström