Tommy Tabermann –nimikkopalkinto

17.3.2024

Kansanedustaja Eemeli Peltonen ja runoilija Lasse Hauerwaas. Kuva@Henry Streng

Runoilija LASSE HAUERWAAS sai Uudenmaan Kirjoittajat ry:n myöntämän Tommy Tabermann–nimikkopalkinnon.

1 000 euroa, kunniakirjan ja kirjailijan itsensä aikanaan suunnitteleman ja signeeraaman Cupido-maljan sisältäneen Tommy Tabermann –palkinnon sai runoilija Lasse Hauerwaas. Palkinnon saajan oli valinnut Uudenmaan Kirjoittajat ry:n jäsen, runoilija Henri Hirvenoja.

Palkinto luovutettiin lauantaina, maaliskuun 16. päivä 2024 Värinää-festivaalin Konserttitanssiaisten yhteydessä Järvenpää-talossa. Kunniakirjan ja palkintoesineen luovutti kansanedustaja, Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen.

PALKINNOSTA

Tommy Tabermann -palkinto on Uudenmaan Kirjoittajat ry:n 2011 perustama kirjallisuuspalkinto, joka koostuu rahasummasta, esineestä ja kunniakirjasta. Tommy Tabermann (1947 - 2010) oli yhdistyksen perustajajäseniä ja tukija, vaikka suhtautuikin siihen alkuvaiheissa ristiriitaisesti.

Palkinto voidaan myöntää ansiokkaan kirjallisen työn ohella myös kirjallisuutta edistävästä muusta työstä. Palkintokriteerit kiteytyvät Tommy Tabermannin omassa kirjailijan työssään korostamiin teemoihin: rauha ja rakkaus, yhteiskunnallinen ja kansainvälinen solidaarisuus sekä työssä ja elämässä elävä utopia.

PALKINNON SAAJASTA

Lasse Hauerwaas (s. 1984) on runoilija ja lavarunoaktiivi. Hän on kirjoittanut kuusi runoteosta sekä kuvannut ja ohjannut videoita Helsinki Poetry Connectionin jäsenten sekä muiden runoilijoiden runoesityksistä.

”Hauerwaasin runous on mielestäni teeskentelemätöntä, suoraviivaista kertomaa. Se ei ole kikkailevaa tai vaikeatajuista, kuten ei ole Tommy Tabermanninkaan lyriikka. Runojen mielenmaisema on arkipäiväinen, samalla syväluotaava ja ennen kaikkea se on aito”, sanoo palkinnon saajan valinnut runoilija Henri Hirvenoja.

”Lasse Hauerwaasin runoissa tarkastellaan ihmistä arjessa. Kielenkäytössä kuuluu vahva, ironinen huumori. Samalla keskiössä ovat yksilön kaikki tunteet”, kuvailee Hauerwaasin kustantaja Enostone.

PALKINTO JAETTIIN NYT KOLMATTA KERTAA

Ensimmäisen Tommy Tabermann –palkinnon sai joulukuussa 2012 säveltäjä Toni Edelmann. Toisen Tommy Tabermann palkinnon sai maaliskuussa 2018 runoilija Erkka Filander.

Vuoden 2024 palkinnon myönsi Uudenmaan Kirjoittajat ry yhteistyökumppaninaan Tradeka-palvelut Oy.

Palkittu runoilija Lasse Hauerwaas kiittää palkinnosta. Palkinnon luovuttanut kansanedustaja Eemeli Peltonen. Kuva@Henry Streng
Istanbulilaisen kissan hännän nosto... Lasse Hauerwaas lukee runoa uusimmasta runokokoelmastaan Eemeli Peltosen kuunnellessa. Kuva@Henry Streng
Palkittu runoilija Lasse Hauerwaas ja palkittavan valinnut runoilija Henri Hirvenoja. Kuva@Henry Streng
Uudenmaan Kirjoittajat ry:n väkeä yhteisessä pöydässä. Edessä varapuheenjohtaja Riku Räihä, vas. palkittavan valinnut runoilija Henri Hirvenoja, keskellä kansanedustaja Eemeli Peltonen, joka luovutti palkinnon, hallituksen jäsen Eija Sandberg sekä puheenjohtaja Eija Tuomela-Lehti. Kuva@Henry Streng
Kustantaja Kalle Niinikangas Enostonesta sekä runoilija Lasse Hauerwaas. Kuva@Eija Tuomela-Lehti