Runoilta 12.5.2015

Me tulemme taas

 

– Lausu vielä runosi näin lopuksi, saat esiintymiskokemusta, sanoo Jussi Särkelä, illan juontaja, Lotta Heiskalalle.

Ja niin Lotta esittää vielä kerran runonsa, jonka yleisö on jo kerran kuullut. Niin kuin se on kuullut ja nähnyt kattavan joukon lavarunoilijoita. Ja suosionosoitukset ovat runsaat.

Runoillassa esiintyy 23 runoilijaa ja myötäseuraajia on lähes toinen mokoma yleisönä. Jokaiselle esiintyjälle on varattu viitisen minuuttia lava-aikaa.

Aika tulee käytettyä tarkkaan, vaikka runoillalle on varattu kolme tuntia Työväenliikkeen kirjastoon. Kuten Uudenmaan Kirjoittajien puheenjohtaja jälkeenpäin toteaa, aika kulkee suorastaan siivillä.

Kaukaisin osanottaja on Hämeenlinnasta, Kai Kyösti Kaukovalta, tosin edustajansa Anne Syrjän välityksellä. Tai, jos ollaan johdonmukaisia, niin kaukaisin on espanjalainen Frederico García Lorca (Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca, 1898-1936), jonka Ratsulaulun esittää Kirsti Vassilev.

Lauri Vanhala on julkaissut sekä runokirjoja että romaanin. Samoin Tao Lin on julkaissut sekä romaaneja että runoja. Riku Räihän ja Arja Pekurisen performanssiryhmä esittää Riku Räihän runoja.

Underground-runoilija Lasse Hauerwaas on julkaissut kaksi omaa kokoelmaa Helsinki Poetry Connectionin suojissa.

Myös Juho Nieminen on Helsinki Poetry Connectionin vaikuttajia ja julkaissut neljä omaa ja viisi muiden runoilijoiden teosta.

Kaikki esiintyjät eivät ole Uudenmaan Kirjoittajien jäseniä, vaan ilta on vapaa kaikille runoista kiinnostuneille ja kaikille runoilmaisun muodoille. Tosin esimerkiksi Pirkko Nuutinen on Vantaan Kirjoittajista, mutta hän on ollut aikanaan yhdistyksemme jäsen. Henry Kosonen on Järvenpään Taiteilijat Elossa yhdistyksestä.

Marja-Leena Peltola esittää runonsa Kuulen ruohon kuiskaavan. Liisa Hyttinen esittää riimejään, ja tässä illassa onkin erityisen mukavaa, että runoilla ei ole rajoja – ei ole toinen toistaan parempia tai huonompia lajeja, tyylejä, genrejä ja mitä näitä on. Kaikki ovat taitavia, hyviä ja kiinnostavia, niin ensikertalaiset kuin konkaritkin.

Ikätietoja ei keneltäkään kysellä, joskin hymyilyä herättää Eevi Kaasisen toteamus “te nuoret”. Eevin lisäksi toinen kahdeksankymppinen, joka maintsee ikänsä, on Oiva Björkbacka. Kumpikin käsittelee runoissaan myös vanhenemista eikä suinkaan synkässä sävyssä.

Harri Roussi on lavalla kahteen kertaan: Illan aluksi hän luo katsauksen runouteen. Siihen Harrilla onkin tietämystä ja kokemusta. Runo-osuudessaan hän lausuu Arthur Rimbaudin (1854-1891) runon Le dormeur du val ja siitä laatimansa käännöksen Laakson nukkuja ja lukee otteita kokoelmastaan Halu ja häpeä.

Hanna Lindy kertoo ilouutisen: Häneltä ilmestyy toinen runokokoelma. Ensimmäinen on Valokorttelin fuuga (2013). Kuulemme otteita kummastakin kokoelmasta.

Tarja Niemi-Korpela, jonka ensimmäinen runokokoelma on valmistumassa, esittää lyhyitä, mutta koskettavia runojaan.

Pentti Salmela saapuu Lohjalta lausumaan runonsa Silta. Hän on julkaissut sekä tieto- että kaunokirjallisuutta ja toimii Puukstaavissa, Lohjan kirjoittajissa.

Päivi Lappalainen on hyvinkääläinen runoilja, joka on julkaissut kolme omaa runokirjaa ja toimittanut muun muassa antologian, jossa on omien runojen lisäksi FB-ystävien runoja.

Erkki Haapalainen kuvaa runoissaan miehen syviä tuntoja ja yksinäisyyttäkin, mutta runon moni-ilmeisin keinoin, ettei peräti hauskasti.

Tuomo Vaaralla on runojensa takana kokemusta kirjallisuuden harrastamisesta ja pitkästä työurasta.

Lauri Ojanen tulee Järvenpäästä ja lausuu runonsa Kuka vittu on huojuva puu ja Kokeilut.

Jorma Hyvönen vakuuttaa optimistisesti, että vaikka nyt menee huonosti, niin huonomminkin voi mennä ja lukee vakuudeksi kolme pientä runoaan.

Tämä runoilta (12.5.2015) on jatkoa Kannelmäen Kanneltalon Kulttuurikahvila Voilássa 11.9.2012 pidetylle Runokaraokelle.

Sekin ilta oli onnistunut ja ohjelmaa runsaasti: 15 runojen lausujaa, Mia Vasaran Mustalaistanssiryhmä, Seppo ja Juha Lindy sekä Otso Kohonen säestivät kitaroin sekä tanssijoita että lausujia. Ja Jussi Särkelä juonsi. Silloin jo päätettiin, että tämä ei jää tähän. Eikä se jäänytkään. Myös jatkoa seurannee.

Mikäli illan äänitys onnistuu, on se lähiaikoina kuultavissa Työväenliikkeen kirjaston sivuilla: www.tyovaenperinne.fi

Kiitos kaikille Runoillan osallistujille ja illan erinomaiselle juontajalle, Jussi Särkelälle!

Teksti ja kuvat: Jorma Hyvönen