Helsingin kirjamessuilta 2013

Kuvassa keskustellaan historiallisisista rikos-romaaneista Helsingin kirjamessujen lauantaipäivänä. Vasemmalta kirjailijat Tapani Bagge, Nina Hurma, Timo Sandberg ja Indrek Hargla.
Kuva: Jorma Hyvönen

Historiallinen rikosromaani tuli ja jäi

 

Kaksi on kirjoittanut rikosromaanin, jonka tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle, yksi 1940-luvulle ja neljäs 1400-luvulle.

 

Yönpunainen höyhen (Gummerus) on Nina Hurman esikoinen, jännitysromaani, joka sijoittuu 1920-luvun Helsinkiin. Siinä ratkotaan murhaa, johon syylliseksi jazz-laulajatar ei usko veljeään. Niinpä hän ryhtyy ratkomaan sitä. Samalla asialla on myös rikosetsivä Korpi, mistä seuraa muun muassa suhdesäpinää.

 

Mustamäki (Karisto) on Timo Sandbergin 14. aikuistenromaani ja ensimmäinen historiallinen rikosromaani. Se sijoittuu vuoden 1923 Lahteen ja Hollolaan. Eletään sisällissodan jälkeistä ja kieltolain tuomaa pirtuaikaa. Niinpä Mustamäeltä löydettyjä vainajia pidetään vain pirtumiesten keskinäisten kahinoitten uhreina. Rikosetsivä Kekki on eri mieltä, ja kielloista huolimatta hän tutkii tappoja poliittisina murhina. Sandberg oli Tammikuussa 2013 tuoreeltaan kertomassa kirjastaan Uudenmaan kirjoittajien kirjakahvilassa.

 

Punainen varjo (CrimeTime) kertoo jatkosodan jälkeisestä välirauhan ajasta vuonna 1944 Helsingissä. Tapani Bagge on kirjoittanut yli 80 kirjaa lastenkirjoista dekkareihin. Tällä kertaa ”värisarjan” neljäs Mujunen-sarjan kirjassa selvitellään suutariliikkeen ryöstöä ja neuvostoliittolaisen kapteenin ampumista Lauttasaaressa valvontakomitean valvoessa Suomen välirauhan ehtojen toteuttamista. Viides värisarjan kirja on sarjakuvateos yhdessä kuvittaja Aapo Kukon kanssa toteutettu Harmaa Susi (CrimeTime ja Elisa Kirja).

 

Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär (Moreeni, suom. Jouko Vanhanen) on virolaiseltan Indrek Hargala nimellä historiallisia rikosromaaneja kirjoittavan kirjailijan kolmas suomennettu Apteekkari Melchior -sarjan teos. Sen tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun Tallinnaan. Nuorukainen pahoinpidellään ja näyttää menettäneen muistinsa. Tapausta selvittämään tarvitaan apteekkaria.

 

Jorma Hyvönen