Kirjakahvilassa Pekka Arppe ja Pirjo Puukko

Timanttinapsut
Timanttinapsut
Hajonnan sisällä
Hajonnan sisällä
Kunnes jalkasi kantavat
Kunnes jalkasi kantavat
Mutkanlukutaito
Mutkanlukutaito
Aika: 10.3.2020 klo 17:00 - 19:00

Pekka Arppe: Timanttinapsut (romaani), Hajonnan sisällä (novellit)

Timanttinapsut: “Ei Eki kaipaillut pois kaidalta tieltä. Niin vai kävi. Siinä ehti sattua ja tapahtua, velkaa tuli ja muutama raatokin, vaikka ei hän sitä halunnut. Sitten Eki keksii siirtyä napsujen keräilijäksi. Hän pörrää kaksoisveljensä pyörätuolissa siellä, missä raha liikkuu ja huolimaton rikas käy pyydykseen. Ja niissä pilkkipaikoissa selviää, kuka on akryylinapsu tai peräti timanttinapsu. Eki on öinen vieras, siisti ja salainen. Näppärästi kuin tiainen Eki napsii ravinnokseen saaliita: pahaa-aavistamattomia pankkiautomaattien asiakkaita. Pian alkaa maa kuitenkin poltella. Ja entä jos nainen kutsuu, saavatko napsut, riidat ja raadot jäädä?”

 

Hajonnan sisällä: Hajontaa on monenlaista, suuntaa kaivataan. Onko se oikea vai väärä, ja kuka sen muka sanelee? Mestareita saattaa olla jossain, mutta eivät ne hoida hommiaan kuten ehkä pitäisi. Jalkatyö tuppaa jäämään sille, jolla on pää - ja sydän.
Esikoisromaani Timanttinapsut osoitti, että Pekka Arppe hallitsee tragikomedian. Lukijaa viedään taas tyylikkäästi. Kun ihmiset eivät juuri osaa mennä nuolten suuntaan, on tarinan paikka.

 

Pirjo Puukko: Kunnes jalkasi kantavat (romaani), Mutkanlukutaito (novellikokoelma)

Kunnes jalkasi kantavat: “Kuinka pitkä matka on mielestä toiseen? Joskus se on kuiskauksen päässä ja toisinaan ei edes huutamalla ylety.”
Kahden naisen lapsuuden ja nuoruuden taustalla soivat erilaiset äänet, jotka kirjailevat mieleen omia jälkiään. Ellin lapsuus itäsuomalaisessa maalaismaisemassa vaihtuu sodan jymyn täyttämään nuoruuteen. Hänen tyttärensä Anita kokee maaltamuuton Helsinkiin 50-luvun jälleenrakennuskaudella ja elää nuoruutensa 60-luvulla sodanvastaisten iskulauseiden keskellä.
Kunnes jalkasi kantavat kuvaa Ellin ja Anitan kasvua naisiksi ja äideiksi. Elli päätti kulkea kohti parempaa. Äidittömän tytön kirvelevät kokemukset pyörivät hänessä kuin kivet hiidenkirnussa ja kaivautuivat yhä syvemmälle. Anita ihaili Elli-äitiään mutta törmäystä hän ei kyennyt estämään.

Mutkanlukutaito: On kaksi ihmistä, on kaksi maailmaa. Risteäviä teitä pallonpinta väärällään. Joka risteyksessä törmäysvaara. Kun menoa katsoo hieman vinosti, hymy heräilee huulilla.
Novellikokoelmassa Mutkanlukutaito etsitään törmäyspaikkoja ja kuvataan erilaisia selviytymisyrityksiä.

Haastattelijana Jorma Hyvönen.

Keskustellaan myös osuuskuntamuotoisesta pienkustannustoiminnasta (Stresa Kustannus, https://stresa.fi/).

Tilaisuus on ilmainen. Tarjolla kahvia/teetä ja pipareita!

Tervetuloa!