Auli Ehon kirja Postlarista Rientolaan on ilmestynyt

Christine Hammar
18.3.2022

Auli Eho: Postlarista Rientolaan
Auli Eho: Postlarista Rientolaan

Tämä kirja kertoo Isovanhempieni tarinan höystettynä ajan tapahtumilla kotipitäjässä ja vähän laajemminkin.

Kirjan aikaan käydään mm. kahta sotaa ja perustetaan Keravan kauppala.

Vaari oli merkittävä kunta- ja paikallisvaikuttaja. Se avautui itselleni vasta tätä kirjoittaessani. Kirja kertoo kummankin suvun historiaa Ali- ja Yli-Keravalla.

Varsinainen Elsa Ollilan ja Frans Eskelinin tarina alkaa 1900-luvun alussa. Kirja päättyy vuoteen 1940, jolloin Elsa ja Frans Eho ovat asuneet toistakymmentä vuotta Jokelan Rientolassa.

Molempien juuret olivat tukevasti maassa. Heidän sukunsa olivat viljelleet tiluksiaan jopa satojen vuosien ajan samoilla Tuusulan pitäjä itäisillä kulmilla. Frans oli nuoruudessaan kymmenkunta vuotta virkamiehenä Helsingin rautatieasemalla, mutta palasi ottamaan haltuunsa Postlarin kruunutilan vuokrasopimuksen. Hän oli tilan viimeinen lampuoti aina vuoteen 1928, jolloin perheen oli pakko muuttaa uusille asuinsijoille. Kirjassa on tietoa uuden asuinpaikan muistakin taloista, asukkaista ja tehtaista.

Elsan Artturi-veljen opiskelu ja lopulta traagiset vaiheet sekä kansanopistotoveri Alman tarina perustuu kummankin omiin kirjeisiin. Elsa vietti nuoruutensa merkittävimmän vuoden Tuusulan sillin nuoressa kansanopistossa. Ollilan sisaruksista viisi kävi kansanopiston.

Näin kaikki on tapahtunut.